Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Serebrean: "Negocierile privind reglementarea transnistreană decurg greu din cauza conflictului din Ucraina"

4 iul. 2023,, 11:30   Politică
3061 0

Conflictul din Ucraina împiedică reluarea negocierilor depline privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din Statele Unite și UE).

Declarația a fost făcută de către vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8, transmite Noi.md cu referire la tass.ru

”Convocarea sau negocierile în formatul '5+2' sînt posibile doar după normalizarea relațiilor dintre Kiev și Moscova. Nu avem alt format de negociere”, a subliniat Serebrian.

În același timp, vicepremierul nu a exclus că, din cauza situației în continuă schimbare din regiune și din lume, în curînd ar putea apărea o nouă oportunitate de a reveni la masa de negocieri.

"În prezent, problemele pot fi soluționate în cadrul grupurilor de lucru de la Chișinău și Tiraspol", a adăugat Oleg Serebrian.

Săptămîna trecută, după întîlnirea cu Oleg Serebrian, ministrul de Externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev, a vorbit despre necesitatea reluării formatului de negocieri "5+2", menționînd că toți participanții săi dispuși pentru dialog.

Negocierile în acest format nu au avut loc de mai mulți ani. Ultima întîlnire a avut loc la Bratislava în 2019, după care negocierile au fost puse pe pauză.

Rusia susține reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" și intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol pentru a rezolva problemele socio-economice și umanitare concrete.

După cum au afirmat autoritățile Moldovei de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrul Dorin Recean afirmă de fiecare dată că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

5
2
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?