Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Serebrian: "Propun utilizarea termenului de "regiune transnistreană" în loc de "Transnistria"

14 aug. 2023,, 12:25   Politică
4824 0

Viorel Garaz, secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a prezentat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului un proiect de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Guvernului nr.815 din 2005 cu privire la regularizarea traficului de mărfuri și servicii ce constituie obiectul activității de comerț exterior al agenților economici din Transnistria, precum și furnizarea de către aceștia a rețelelor șli serviciilor de comunicații electronice.

"Proiectul are scopul eficientizării procesului de prestare a unor servicii publice agenților economici din raioanele de Est ale țării, cu aducerea treptată a activității acestora la rigorile cadrului normativ național și uniformizarea cerințelor comercial-economice pe ambele maluri ale Nistrului", a precizat Viorel Garaz, notează Noi.md.

Secretarul de Stat a mai menționat că, în prezent, Hotărîrea Guvernului nr.815/2005 nu conține prevederi referitoare la condițiile și procedura de excludere de la evidența provizorie a agenților economici din regiunea transnistreană, motiv din care Agenția Servicii Publice nu poate da curs cererilor antreprenorilor din regiunea transnistreană, care solicită excluderea lor din Registrul de Stat al Unităților de Drept (RSUD) al Republicii Moldova.

"În acest context, se propune de a completa actul normativ cu prevederi referitoare la excluderea din RSUD a agenților economici din regiunea transnistreană, luați la evidență provizorie de către organul înregistrării de stat al Republicii Moldova", a mai spus Garaz.

În context, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebiran, a menționat că în Hotărîrea nr.815 figurează termenul "Transnistria" pentru desemnarea teritoriilor necontrolate de autoritățile constituționale. "Acest termen figurează în mai multe acte normative, inclusiv în legea adoptată atunci de Parlament. Totuși în Planul acțiunilor de guvernare pentru anul 2023, noi am utilizat termenul "regiune transnistreană".


Propunem ca să utilizăm termenul respectiv, să introducem și modificarea dată, deci "regiunea transnistreană" cu litere mici pentru a desemna teritoriile necontrolate de autoritățile constituțioanle", a spus Serebrian.

Ls rîndul său, prim-ministrul Dorin Recean, a menționat că remarca vicepremierului de integritate este una foarte importantă.

"Trebuie să continuăm acest efort de integrare a agenților economici din stînga Nistrului în spațiul economic și, atenție, și în spațiul fiscal al Republicii Moldova", a precizat Recean.

Proiectul de hotărîre prezentat de secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizăriia fost votat în unanimitate de membrii Cabinetului de Miniștri.

6
0
1
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?