Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Serebrian, despre reintegrarea țării: "Este foarte important să nu creăm o stare de ostilitate"

15 iul. 2023,, 13:00   Politică
3277 1

„Demilitarizarea regiunii transnistrene este un subiect indepedendent, noi nu ne ocupăm de dimensiunea militară. Recent, Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat o rezoluție privind schimbarea forțelor de pacificare în zona de securitate.

Semnale în acest sens sînt mai dese”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian la emisiunea Punctul pe Azi, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Potrivit oficialului guvernamental, ideea schimbării forțelor de pacificare din zona de securitate cu o misiune civilă sub mandat internațional nu este una nouă.

„Chiar în anii 2000 existau astfel de proiecte la OSCE. Existau deja și idei legate de procesul de democratizare, inclusiv organizarea alegerilor locale sub supravegherea Consiliului Europei sau OSCE, care să permită intrarea graduală a acestei regiuni într-un circuit democratic”, a spus Oleg Serberian.

Vicepremierul pentru Reintegrare a mai afirmat că sunt două puncte de vedere paralele în ce privește procesul de reintegrare a Republicii Moldova.


„Prima este o integrare secvențială, graduală, pe care mergem în clipa de față. Luăm un sector și îl țintim să îl aducem în cîmpul legal: economic, comercial, înmatricularea automobililor, telefonie, etc. Este un proces mai îndelungat, dar este un proces foarte posibil în conjunctura actuală. Și mai este un punct de vedere popular în anii 2000, pe care eu îl văd mai complicat în momentul de față, așa-zisa soluție la pachet. Adică totul este discutat de la început pînă la sfîrșit o dată și soluționat o dată. Este mai complicat pentru că există multe nuanțe neobservate”, a spus vicepremierul transnistrean.

Oleg Serebrian a mai precizat că și cetățenii Republicii Moldova din stînga Nistrului trebuie să aprobe soluțiile propuse de Chișinău.

„Să nu creăm o stare de ostililtate, asta este foarte important într-un proces de reintegrare. Reintegrarea trebuie să țină cont de procesul societal. Mai greu decît să negociezi cu autoritățile, este să ții societatea. A avea o societate ostilă, într-un stat chiar reintegrat, nu duce la pace, la stabilitate, la o temeinicie a situației”, a conchis Oleg Serebrian, care a adăugat că procesul de reintegrare este unul dificil și foarte îndelungat, dînd exemplul Slavoniei Orientale.

6
2
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?