X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Recean: ”Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol”

21 iun. 2023,, 11:25   Politică
2506 1

Pe fondul protestului Asociației ”Forța Fermierilor”, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, confirmă că ministrul agriculturii, Vasile Bolea se află la Bruxelles unde va cere Uniunii Europene ajutor pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă sectorul, notează Noi.md

”Fondul de subvenționare în agricultură în acest an este 1 miliard 600 de milioane de lei, el va fi debursat în acest an mai devreme. Dacă anterior se ajungea pînă în decembrie, atunci anul acesta acest lucru se va întîmpla pînă la sfîrșitul lui iulie. Ceea ce solicită astăzi agricultorii înseamnă încă 700 milioane de lei, Vladimir Bolea a prezentat la Bruxelles problema cu care se confruntă agricultorii din Republica Moldova și vedem poate se ajunge la un punct ca UE să ne ajute să soluționăm această situație. Astăzi vom discuta cu agricultorii, anterior a fost modificată legea cu TVA care la fel vine în susținerea fermierilor. Asta este ce Guvernul întreprinde imediat, e important să trecem de această criză împreună și eu sînt sigur că vom găsi o soluție rațională în acest sens. Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol”, a declarat Recean în cadrul unei conferințe de presă.

Reamintim că fermierii din toată țara și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, cerînd soluții urgențe în vederea redresării situației de criză cu care se confruntă sectorul în prezent.

Membrii asociației "Forţa Fermierilor" cer un angajament public privind revendicările agricultorilor. Ei susţin că protestele agricultorilor vor continua atît timp cît guvernanţii nu vor accepta să achite compensaţii de 3 mii de lei la hectar pentru grîu, rapiţă şi orz, dar şi pînă nu vor fi restricţionate importurile de producţie agricolă din Ucraina.

Alte revendicări ale protestatrilor sînt achitarea tuturor datoriilor la subvenţii pînă la 1 iulie, reglementarea activităţii Portului Giurgiuleşti pentru ca să fie posibilă şi exportarea producţiei agricole din Moldova, dar şi extinderea programului de rambursare a TVA.


"Agricultorii au venit la Chişinău pentru că sînt la 5 minute de faliment. Seceta de anul trecut, războiul, ruperea lanţului logistic, preţurile exorbitante la resurse, cum ar fi fertilizanţi, pesticide, motorina şi prăbuşirea preţurilor la producţia agricolă de la 2 pînă la 4 lei, sub presiunea producţiei care vine din Ucraina. Agricultorii nu au bani pentru salarii, nu au bani pentru motorina necesară pentru recoltarea producţiei agricole. Agricultorii sînt plini de datorii faţă de toţi creditorii. Preţurile la producţie se află în cădere liberă", a declarat preşedintele Asociaţiei "Forţa Fermierilor".

0
0
1
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?