X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Răspunsul Tiraspolului la ideea transformării misiunii de menținere a păcii pe Nistru

6 iul. 2023,, 16:30   Politică
3606 0

Transformarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru este imposibilă pînă la soluționarea completă a conflictului transnistrean.

Potrivit presei transnistrene, despre acest lucru a declarat Ministerul de Externe al autoproclamatei RMN ca răspuns la îndemnurile oficiale regulate de înlocuire a pacificatorilor ruși de pe Nistru cu o "misiune civilă multilaterală".

"După cum se știe, în istoria conflictului, deja există o experiență negativă a activității misiunii observatorilor civili, care nu au putut împiedica atacul forțelor moldovenești asupra orașului Bender, în urma căruia au fost uciși și răniți sute de cetățeni transnistreni. Astfel, AP OSCE propune înlocuirea mecanismului, care de mulți ani face față cu succes sarcinilor sale, cu un format care odată și-a dovedit deja neputința î n fața amenințării unui focar de violență", a subliniat Ministerul de Externe al autoproclamatei RMN.

După cum s-a anunțat anterior, rezoluția privind situația din Moldova a fost adoptată la cea de-a 30-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Rezoluția face parte din Declarația finală adoptată de parlamentarii OSCE în cadrul unui eveniment organizat în perioada 30 iunie-4 iulie în Canada.

În document, printre altele, deputații AP OSCE solicită Federației Ruse să reia retragerea trupelor și depozitelor de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova. În rezoluție se menționează, de asemenea, faptul că negocierile în formatul 5+2 au fost suspendate ca urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar, în acest context, eforturile Misiunii OSCE în Moldova au vizat facilitarea îndeosebi a dialogului în formatul 1+1, atît la nivelul principalilor negociatori, cît și la nivelul grupurilor de lucru sectoriale.


De asemenea, AP OSCE invită toate părțile interesate să inițieze discuții politice în vederea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală cu mandat internațional.

Chișinăul, de asemenea, a propus anterior înlocuirea forțelor pacificatoare ruse de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional.

După cum au afirmat autoritățile moldovenești de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă constant că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

19
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?