Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Oleg Serebrian: "Moldova nu intenționează să renunțe șa Transnistria de dragul integrării în UE"

5 iul. 2023,, 16:15   Politică
4810 0

Conducerea Moldovei nu intenționează să renunțe la Transnistria de dragul integrării în Uniunea Europeană.

Acest lucru a fost declarat de Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian.

"Poziția noastră este să purtăm negocieri în paralel cu integrarea în UE. Procesul de reintegrare nu va depinde 100% de integrarea europeană, acest lucru este clar. Dar va ajuta la unirea malurilor Nistrului", a comentat vicepremierul în emisia postului de televiziune TV-8 declarațiile unor politicieni radicali moldoveni precum că renunțarea la Transnistria ar accelera aderarea la UE.

Oleg Serebrian a subliniat că procesul de reglementare transnistreană depinde nu doar de integrarea europeană, ci și de situația din economia Republicii Moldova, de conflictul din Ucraina. "În multe privințe, viitorul reglementării transnistrene depinde de situația din Ucraina, dar nu numai de aceasta. Depinde de noi și de populație. Dacă vom avea o forță mai atractivă pentru locuitorii din Transnistria, acest lucru va crea un climat favorabil pentru apropiere", a explicat el.

După cum au afirmat autoritățile Moldovei de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă de fiecare dată că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

10
1
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?