X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Președintele Serbiei nu va participa la summitul din Republica Moldova, pe fundalul confruntărilor din Kosovo

1 iun. 2023,, 08:29   Politică
1592 0

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a decis să nu vină joi la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, reducînd posibilitatea unei întîlniri cu premierul Kosovo, recunoscut parțial, Albin Kurti, pe fondul tensiunilor din nordul acestei țări.

Agenția Europa Press a aflat despre acest lucru din surse diplomatice, relatează Adevărul European.

Deși UE depune eforturi pentru a organiza discuții între Vucic și Kurti pentru a pune capăt violențelor din nordul Kosovo, o întîlnire între cei doi nu se așteaptă în viitorul apropiat, scrie ziarului.

În cadrul unei conferințe de presă în Republica Moldova, răspunzînd la o întrebare despre posibilitatea unei întîlniri trilaterale cu liderii Serbiei și Kosovo, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, și-a exprimat speranța că va putea să se întîlnească în curînd cu liderul sîrb.

În cadrul unei întrevederi cu premierul kosovar Kurti, care a avut loc miercuri la Bratislava, înaltul diplomat al UE a subliniat necesitatea de a condamna violențele, de a reduce tensiunile și de a reveni la dialog. "Nu există altă soluție decît dialogul și respectarea acordurilor anterioare", a declarat el.


De remarcat că la programul summitului politic european Aleksandar Vucic a fost prezent în calitate de participant.

După cum se știe, SUA și UE au criticat aspru Kosovo pentru decizia de a numi cu forța etnici albanezi în funcția de primari în municipalități cu majoritate sîrbă, chiar dacă prezența la vot la recentele alegeri locale a fost mai mică de 4%.

În timpul confruntărilor, sîrbii au aruncat cu dispozitive incendiare, pietre și sticle în forțele de menținere a păcii ale NATO, care asigurau ordinea în timpul dezordinelor. 30 de soldați KFOR, dintre care 19 maghiari și 11 italieni, au fost răniți. De asemenea, au fost răniți și 53 de sîrbi.

După acest incident, Alianța a decis să trimită alți 700 de soldați în Kosovo.

Drept răspuns la adîncirea crizei, Washingtonul a decis chiar anularea participării Kosovo la exercițiile militare conduse de SUA și a declarat că acum "nu mai are un entuziasm deosebit" de a ajuta Pristina să se îndrepte spre aderarea la UE și NATO.

Republica Moldova găzduiește, la 1 iunie 2023, summitul Comunității Politice Europene, care va reuni pentru prima dată 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii-Noi, la aproximativ 35 de kilometri de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un forum guvernamental paneuropean înființat anul trecut în urma invaziei Rusiei în Ucraina și servește drept platformă pentru liderii europeni pentru a discuta și a căuta soluții la cele mai presante probleme ale Europei, cum ar fi securitatea, stabilitatea și sustenabilitatea energetică.

11
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?