X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Novac: Votul prin corespondență trebuie testat și implementat inițial fără efecte juridice

4 apr. 05:00   Politică
1816 0

Votul prin corespondență trebuie inițial să fie testat și implementat, la o primă etapă, fără efecte juridice, ca abia la următoarele alegeri sau peste un scrutin să fie deja luat în considerare în deplinătatea sa.

O declarație în acest sens a fost făcută de către Grigore Novac, deputat din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Votul prin corespondență: pro și contra”, organizată de Agenția de presă ipn.md


„Acest vot prin corespondență, dacă se dorește a fi pilotat, atunci să fie fără efecte juridice. După testarea acestui vot fără efecte juridice, vedem care sînt lacunele, neajunsurile, plusurile, minusurile și atunci se mai lucrează la el, iar peste două sau trei scrutine va fi clar cum trebuie implementat. Dacă se dorește a testa și a vedea rezultatele acestui test, să fie fără efecte juridice”, a declarat Grigore Novac.

Deputatul spune că opoziția va încerca să vină cu amendamente pentru a îmbunătăți actualul proiect de lege privind implementarea votului prin corespondență, dar crede că acestea nu vor fi luate în considerare de actuala putere care deține majoritatea parlamentară.

„Noi vom face amendamente, sigur că ele, tradițional, nu vor fi acceptate. Noi credem că nu trebuie să se insiste cu atîta tărie pentru că nu am văzut niciun partid politic din Republica Moldova, din toate cele existente, să se pronunțe asupra necesității acestui vot, acum, la această etapă și în formula care se propune - cu efecte juridice”, a spus Grigore Novac.

Potrivit deputatului, toate încercările anterioare ale opoziției de a venii cu argumente au eșuat și s-au ciocnit de reproșuri precum că acest vot prin corespondență putea fi implementat încă de prin 2015 sau 2019.

„Am participat la dezbateri, argumentele nu se iau în calcul. Probabil, lipsa de argumente pentru neacceptare deraiază cumva din albia normalității și ni se spune că în 2015 sau 2019 trebuia să facem ceva, cînd eram în opoziție, dar nu ni se spune că în alte perioade Maia Sandu și Igor Grosu erau parte din alianțe de guvernare”, a spus Novac.

Deputatul concluzionează că unica soluție pentru a vedea cum poate fi introdus votul prin corespondență ș cum vor funcționa procesele electorale este ca acesta la etapa inițială să fie doar în regim de test.

„În situația în care se dorește și se insistă ca acest proiect numit „vot prin corespondență” să aibă efecte juridice și să fie luat în calcul acest vot la următorul scrutin, atunci el trebuie să fie aplicat pentru toate țările unde locuiesc cetățenii Republicii Moldova, inclusiv țările europene. Noi nu trebuie să facem diferență între cetățenii noștri, să favorizăm pe cineva, nu trebuie să-i discriminăm. Acesta este un lucru esențial într-o democrație veritabilă, într-o democrație normală. Dacă noi tindem spre calea Uniunii Europene, atunci, acordați-le acest drept și cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc de ani buni în țările europene.”, a mai spus Novac.

20
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?