Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Noua Lege a Procuraturii a fost aprobată în primă lectură

16 sep. 2019,, 15:19   Politică
1996 2

Proiectul de modificare a Legii Procuraturii, propus de Ministerul Justiției, a trecut astăzi de votul Parlamentului în primă lectură.

Documentul a fost susținut de deputații din majoritatea parlamentară. Membrii fracțiunii Partidului Șor și Partidului Democrat nu au susținut inițiativa.

Ministra Justiției Olesea Stamate a reiterat că proiectul este perfect constituțional și nu limitează rolul Consiliului Superior al Procurorilor de a desemna procurorul general.

Democrații s-au arătat deranjați de faptul că urmează a fi anulat concursul anunțat de CSP pentru selectarea procurorului general. „Încălcați Constituția. Sistați un concurs absolut legal care este pornit”, a atenționat Pavel Filip.

„Se urmărește politizarea și supunerea procurorului general”, a acuzat și președintele fracțiunii Partidului Șor, Denis Ulanov.


Proiectul votat astăzi de Parlament prevede modificarea mecanismului de alegere a procurorului general. La ministerul Justiției va fi creată o Comisie care va face preselecția candidaților. În comisie vor fi incluși: un fost procuror sau judecător cu o experiență de muncă de cel puțin zece ani, un expert recunoscut în domeniul dreptului, un reprezentant al Președinției, un reprezentant al societății civile, dar și un psiholog.

Comisia va organiza un concurs public și va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și vor înainta CSP-ului lista scurtă de candidați.

Prerogativele CSP-ului și președintelui

CSP va avea dreptul să refuze unul sau mai mulți candidați din listă în baza unei hotărîri motivate, doar în cazul în care a fost viciată procedura de selecție a candidaților în Comisia de la Ministerul Justiției.

Dacă în urma respingerii unor candidați de către CSP va rămîne în concurs un singur candidat, comisia va putea completa lista sau va anunța un nou concurs.

De asemenea, președintele va avea dreptul să respingă candidatul înaintat de Consiliul Superior al Procurorilor la funcția de procuror general.

Au fost modificate și condițiile pentru potențialii candidați la funcția de procuror general. La concurs vor putea aplica procurori și judecători cu o experiență de muncă de cinci ani și avocați care activează în domeniu de șapte ani.

De asemenea, deputații au exclus din lege și obligativitatea testării la poligraf a candidaților la funcția de procuror general și viceprocurori. „Această procedură nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel internațional”, a motivat Stamate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?