X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Noi reglementări privind schimbul de date electronice între instituții

26 apr. 2018,, 15:50   Politică
3762 0

Raporturile ce apar în procesul schimbului de date între sistemele informaţionale deţinute de autorităţile şi instituţiile publice, autorităţile administrative autonome şi alte organizaţii ar putea fi reglementate prin lege.

Parlamentul a examinat și votat, în ședința de astăzi, proiectul de lege cu privire la schimbul de date și de interoperabilitate, în prima lectură. Scopul acestuia este de a facilita și eficientiza schimbul de date în cadrul sectorului public, precum şi între sectorul public şi cel privat în vederea creşterii calităţii serviciilor publice prestate, creării noilor servicii publice electronice, precum şi asigurării securităţii informaţionale.

Astfel, instituțiile publice vor utiliza datele care au fost deja înregistrate în sistemele informatice ale autorităţilor publice și în acest mod va creşte accesibilitatea, eficienţa şi calitatea serviciilor publice, precum și va fi exclusă necesitatea de a solicita suplimentar de la cetățeni și mediul de afaceri certificate, rapoarte etc.

Elementele inovative ale proiectului presupun schimbul de date între instituţii exclusiv prin intermediul platformei de interoperabilitate. De asemenea, este prevăzută gratuitatea schimbului de date între autorităţile publice.

Totodată, proiectul instituie Catalogul semantic în calitate de sursă de active semantice şi de seturi de date pentru a fi utilizate la schimbul de date. Se propune crearea unei autorităţi care monitoriza asupra îndeplinirii tuturor condiţiilor privind conectarea la platforma de interoperabilitate şi autorizarea schimbului de date.


Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?