Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Majoritatea cetățenilor moldoveni doresc să aibă relații bune atît cu Vestul, cît și cu Estul. Declarație

13 mar. 00:15   Politică
3097 0

Majoritatea cetățenilor moldoveni doresc să aibă relații bune atît cu Vestul, cît și cu Estul, ci nu să fie cu cineva împotriva cuiva.

Declarația a fost făcută de Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova și lider al Partidului Socialiștilor, în cadrul unei mese rotunde pe tema ”Referendumul constituțional concomitent cu alegerile prezidențiale: pro și contra”, organizată la inițiativa vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea.

La eveniment au participat personalități politice, experți cu renume în domeniul dreptului constituțional, ex-președinții Republicii Moldova, Vladimir Voronin și Igor Dodon, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale, jurnaliști cunoscuți și politologi. Evenimentul a fost moderat de Maxim Lebedinschi, Director Executiv al Uniunii Avocaților din Moldova, ex-secretar al Comisiei Electorale Centrale.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, a amintit în cuvîntul său de deschidere că subiectul organizării referendumului constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE concomitent cu alegerile prezidențiale nu a fost discutat public înainte de a fi anunțat oficial. Prin urmare, liderii opiniei publice au fost invitați la această masă rotundă pentru a examina legalitatea referendumului inițiat de Maia Sandu și posibilitatea organizării acestuia în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Vlad Batrîncea a atras atenția asupra faptului că există două decizii ale Curții Constituționale, potrivit cărora referendumul constituțional și alegerile sînt proceduri diferite, desfășurarea lor în aceeași zi ar crea confuzie în mintea alegătorilor, prin urmare nu pot fi organizate simultan.


Vicepreședintele Parlamentului a citat și concluzia organizației “Promo-LEX” care prevede că integrarea europeană este un subiect de interes strategic pentru țara noastră, iar acest proces nu poate fi monopolizat în scop electoral de către un partid politic sau un politician aparte.

„Majoritatea politicienilor și experților atrag atenția asupra faptului că ideea integrării europene ar trebui să consolideze societatea, dar nu să devină un instrument tehnologic politic în campania electorală”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Ex-președintele RM, Igor Dodon, secretarul executiv al PSRM a expus poziția socialiștilor potrivit căreia doar poporul Moldovei are dreptul să decidă în ce direcție trebuie să se îndrepte țara geopolitic.

“Cu toate acestea, subiecte legate de ideologia politică nu pot fi incluse în Constituție. Mai mult ca atît, majoritatea țărilor candidate la aderarea la UE au organizat astfel de referendumuri după încheierea tuturor negocierilor, nu înainte de începerea lor, așa cum doresc autoritățile actuale din Moldova”, a remarcat Igor Dodon.

Ex-președintele țării a atras atenția că integrarea europeană presupune cedarea unei părți a suveranității noastre Bruxelessului. Și în acest caz pentru acest lucru trebuie să voteze 50% + 1 dintre alegători.

”Ceea ce face PAS, afirmînd că participarea unei treimi din alegători este suficientă și că jumătate dintre aceștia trebuie să voteze „pentru”, este neconstituțional. Doriți să prezentați ca o idee națională ceea, pentru ce vor vota doar 17% din populație?”, a remarcat liderul PSRM.

În plus, el a menționat că, dacă ar fi fost vorba de un referendum constituțional, CC ar fi trebuit să dea un aviz pozitiv încă în februarie, cu 6 luni înainte de referendum. Termenul limită a trecut deja și încă nu există o revizuire favorabilă din partea CC.

"O îndemnăm pe Maia Sandu și partidul său să coboare cu picioarele pe pămînt, să revină la realitate... Dacă autoritățile nu vor renunța la ideea de a organiza un referendum, vom contesta această inițiativă la CC. În cazul în care Curtea, contrar Constituției, se va alătura PAS, vom boicota și vom îndemna cetățenii să nu-și exercite dreptul de vot sau să voteze împotriva. Interesul național trebuie să fie prioritar. Maia Sandu consideră că interesul național este integrarea europeană și ostilitatea față de Rusia. Nu este adevărat. Majoritatea cetățenilor Moldovei doresc să aibă relații bune atît cu Vestul, cît și cu Estul, ci nu să fie cu cineva împotriva cuiva", a spus în concluzie Igor Dodon.

Fostul președinte al Republicii Moldova, deputatul BCS, Vladimir Voronin, a subliniat că pentru guvernare, ideea organizării unui referendum constă în păstrarea puterii cu orice preț. „Altă sarcină referendumul nu rezolvă…. putem spune cu încredere că această idee a fost lansată și pentru a majora prezența la vot la viitoarele alegeri. Oamenii au devenit complet deziluzionați de ceea ce se numește putere în Moldova”, a spus Vladimir Voronin.
El a atras atenția asupra faptului că prin anunțarea referendumului, Maia Sandu și „secta ei galbenă” intenționează să inducă în eroare o majoritate semnificativă a populației vizavi de problemele cu care se confruntă poporul moldovean.

În această situație, în opinia lui Voronin, atenția alegătorilor se deplasează de la necesitatea de a evalua responsabilitatea personală a lui Sandu și a regimului condus de ea pentru eșecurile fără precedent, spre referendum: cum spun ei: “mergem în UE și nu va trebui nimic să facem acolo”.
Potrivit lui, o astfel de politică nu corespunde intereselor societății moldovenești. Integrarea europeană are sens doar dacă modernizăm țara pe intern.

32
0
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?