Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Maia Sandu: "Deciziile CSJ de anulare a hotărîrilor Comisiei de evaluare sînt ilegale"

10 aug. 2023,, 11:16   Politică
3468 0

Președinta Maia Sandu a vorbit într-un interviu despre deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) în privința candidaților la funcția de membri ai CSM și CSP și despre ce urmează în reforma justiției.

„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărîrilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sînt ilegale. Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți.

Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. Asta nu înseamnă că în sistem nu există oameni onești, dar, din cîte vedem, foarte puțini dintre ei se implică în acest efort de curățare a justiției.

Nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează și, probabil, nici ultimul. Dar, în pofida acestor obstacole, reforma merge înainte. Comisia de evaluare externă extraordinară își va continua activitatea și va elimina din sistem judecătorii și procurorii care nu-și pot dovedi integritatea”,a spus Maia Sandu, cu referire la acele decizii judecătorești, notează Noi.md cu referire la ZdG.

„Criza în justiție va continua pînă cînd vom reuși să facem ordine în sistem. Lupta pe care o ducem este o luptă de supraviețuire. Este vorba despre supraviețuirea noastră ca stat democratic și cu un viitor în Uniunea Europeană, fapt care poate fi realizat doar prin reformarea justiției și reducerea corupției.


De cealaltă parte a baricadei, sînt judecătorii și procurorii corupți, care au obținut beneficii nemeritate în toți acești ani și care se țin cu dinții de sistemul putred construit tot de ei, pentru că se tem că altfel vor trebui să răspundă pentru abuzurile comise. Au devenit bogați și de neatins prin nedreptăți, iar scopul lor este să continue exact așa. Aceștia sînt susținuți de alți indivizi care își doresc perpetuarea corupției – grupări criminale, politicieni care le promit anularea reformelor dacă vor compromite schimbările din justiție și, respectiv, guvernarea actuală”,a punctat Maia Sandu în cadrul interviului pentru ZdG.

Amintim că în data de 1 august CSJ a anulat 21 de decizii de nepromovare a candidaților la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior, CSJ a venit cu o reacție și a menționat că a anulat deciziile Comisiei de Pre-Vetting şi a dispus reevaluarea candidaților, deoarece au fost constatate încălcări.

12
0
0
2
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?