Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CSJ își explică deciziile, care au stîrnit unele critici

2 aug. 2023,, 18:38   Societate
1664 0

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a venit cu o reacție, după ce deciziile anulate ale Comisiei Pre-vetting au provocat un val de critici.

Curtea a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei atît pe dimensiunea legalității substanțiale, cît şi celei procesuale.

CSJ a anulat deciziile Comisiei de Pre-Vetting şi a dispus reevaluarea candidaților, deoarece încălcările sînt similare, pornind de la:

- interpretarea eronată a normelor de drept material care reglementează evaluarea, în special, a conceptelor juridice nedefinite, care formează baza legală a emiterii deciziilor Comisiei de evaluare; -stabilirea greșită a faptelor şi aprecierea lor neobiectivă;- tratament inegal pentru faptele similare;- ingerință în drepturile judecătorilor, procurorilor, şi altor candidați contrare principiului proporționalității;- exercitarea greșită a discreției procedurale;- înfrîngerea securității raporturilor juridice;- încălcarea garanțiilor procedurii administrative de evaluare cum ar fi, dreptul la o examinare deplină a faptelor, dreptul la o decizie motivată şi imparțială, dreptul la audiere efectivă, dreptul de acces la dosarul administrativ, dreptul de a fi implicat efectiv în procedura de evaluare, dreptul la colaborarea efectivă în clarificarea stării de fapt şi dreptul la o decizie fără erori discreționare în partea aprecierii probelor;- încălcarea protecției legitime în activitatea autorităților publice care s-au relaționat anterior cu candidații în instrumentarea diferitor raporturi juridice cu candidații supuși evaluării;- neaplicarea principiilor şi normelor care formează dreptul la o bună administrare consacrate în Codul administrativ şi tangențial, şi implicit în unele prevederi ale Legii nr. 26/2022, așa cum este prevăzut în art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene;- interpretarea normelor juridice cu efect retroactiv şi defavorabil candidaților, dar și alte încălcări.

CSJ a subliniat în fiecare decizie, că orice lege, inclusiv şi Legea nr. 26/2022 trebuie interpretată şi aplicată ținînd cont de realismul juridic, adică în contextul social-economic al Republicii Moldova care s-a perpetuat de la Declararea Independenței pînă la adoptarea Legii nr. 26/2022, în care au habitat şi viețuiesc judecătorii, procurorii ca şi restul funcționarilor şi cetățenilor", se arată în comunicatul CSJ, notează Noi.md cu referire la unimedia.


CSJ subliniază că o justiție dreaptă implică un set de legi şi reguli clare, proceduri transparente, instituții judiciare independente şi competente, judecători şi procurori imparțiali şi un angajament puternic față de principiile dreptății şi egalității în aplicarea legii.

Comisia Pre-Vetting a luat act de emiterea deciziilor CSJ în privința celor 21 de contestații ale candidaților care nu au promovat evaluarea și a anunțat că „va analiza minuțios argumentarea Curții”.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu un comunicat, în care a menționat că dorește să aducă explicații cu privire la recentele afirmații exprimate în comunicatele făcute de mai mulți actori ai puterii legislative și executive.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?