Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Legislația națională în domeniul achizițiilor sectoriale, armonizată cu legislația UE

21 sep. 2023,, 11:25   Politică
2433 0

Legislația națională privind achizițiile publice în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale va fi armonizată cu legislația Uniunii Europene.

Parlamentul a votat în prima lectură un Proiect de lege care are drept scop creșterea nivelului de transparență, concurență și eficiență a achizițiilor sectoriale.

Modificările legislative prevăd reglementarea mai detaliată a achizițiilor mixte care cuprind aceeași activitate, precum și a contractelor care vizează acoperirea mai multor activități. Vor fi reglementate și achizițiile care implică aspecte de apărare sau de securitate. Totodată, vor fi definite noțiunile ofertă inacceptabilă, ofertă neadecvată și ofertă neconformă.

O altă modificare prevede că dreptul de participare la achizițiile sectoriale poate fi rezervat de către Guvern unor întreprinderi sociale, unde cel puțin 30 % din personalul angajat reprezintă persoanele din categoriile defavorizate ale populației. În același timp, entitatea contractantă are dreptul să solicite operatorilor economici furnizarea unui raport de testare emis de un organism recunoscut drept probă care să ateste conformitatea cu cerințele sau criteriile stabilite în specificațiile tehnice.

Proiectul mai prevede reglementări noi privind stablirea atribuțiilor Agenției Achiziții Publice în domeniul achizițiilor sectoriale și a modului în care instituția publică va monitoriza conformitatea desfășurării procedurilor de achiziții sectoriale.


La elaborarea proiectului de lege, autorul inițiativei – Guvernul – a ținut cont de bunele practici în domeniul achizițiilor sectoriale al UE și al mai multor state membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege urmează a fi examinat și în lectura a doua de Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?