Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale

23 noi. 2018,, 15:41   Politică
3110 0

Republica Moldova va avea o Strategie a securității informaționale pentru anii 2019-2024 și un Plan de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Documentul a fost aprobat de Parlament.

Unul din elementele centrale ale Strategiei este crearea Consiliului coordonator pentru asigurarea securității informaționale, organism colectiv, cu atribuții consultative și operaționale, ce va asigura integrarea sistemică a componentelor spațiului informațional.

Potrivit autorităților, documentul a fost elaborat reieșind din următoarele probleme: creșterea numărului infracțiunilor și contravențiilor informatice, a numărului atacurilor cibernetice, precum și deficitul de resurse umane competente.

Potrivit autorilor, una din problemele majore este lipsa unui sistem integrat de management al securității cibernetice de tip CERT (Centru de reacție la incidente de securitate cibernetică), în cadrul căruia să se efectueze identificarea punctelor slabe și ale riscurilor.


О atenție specială este atrasă componentei de securitate a spațiului mediatic. sînt propuse soluții pentru contracararea fenomenului de dezinformare și informare manipulatoare.

Obiectivele și acțiunile concrete pentru realizarea Strategiei sînt repartizate pe 4 piloni. Fiecare acțiune are stabilită termene concrete de realizare.

Potrivit autorilor, cheltuielile legate de punerea în practică a strategiei vor fi acoperite din mijloace financiare interne publice, private, precum și externe.

Ministerele, instituțiile și alte autoritățile administrative centrale vor prezenta anual Serviciului de Informații și Securitate informația despre executarea Planului de acțiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?