X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Guțul nu renunță la candidații în Executiv care nu vorbesc limba găgăuză

4 aug. 2023,, 11:40   Politică
2606 0

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul nu renunță la cei șapte candidați în Comitetul Executiv de la Comrat, care acum cîteva zile au picat testul la limba găgăuză. Deși Comisia de Lingvistică din autonomie i-a dat termen bașcanei pînă astăzi, să prezinte alte candidaturi în locul celor șapte, Guțul zice că va lupta pentru fiecare dintre cei respinși.

Jurnaliștii locali au reușit să discute cu Guțul înainte de ședința Adunării Populare, în cadrul căreia urmează a fi aprobată componența Executivului din autonomie. Aceasta a spus concis că nu va renunța la membrii propuși în Executiv, transmite tv8.

„Cum veți proceda dacă Adunarea Populară va respinge componența propusă pentru Executiv? Voi lupta pentru fiecare dintre candidații selectați”, a spus Guțul, din mers spre intrarea în clădirea Adunării Populare.

Amintim că membrii Comisiei Lingvistică au stabilit că 7 candidați la fotoliul de membru al Comitetului Executiv nu vorbesc în limba găgăuză. Aceștia au fost evaluați în baza unui test din două părți: lectura unui text în limba găgăuză și o întrebare legată de autonomie. Potrivit legislației găgăuze, președintele Adunării Populare a Găgăuziei și bașcanul autonomiei sînt obligați să cunoască limba găgăuză. Iar legea cu privire sferele de aplicare a limbii găgăuze, prevede că și membrii Comitetului Executiv sînt obligați să cunoască limba autonomiei. Membrii Adunării Populare au la dispoziție 45 de zile pentru aprobarea componenței Comitetului Executiv.

3
0
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?