Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Fostul președinte CEC bate alarma: Îndreptați ceea ce au stricat alții

25 iul. 2023,, 07:06   Politică
3245 0

Fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan critică dur lipsirea de dreptul de vot la alegerile locale pentru persoanele care îşi vor schimbă locul de trai după 5 august.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook Ciocan a scris că la alegerile locale precedente ar fi fost cazuri cînd între turul I și turul II al alegerilor într-o localitate apăreau locuitori noi, anunța Noi.md cu referire la știri.md

”Putem observa o inginerie electorală care influența rezultatele scrutinului local, în care localnicii își aleg autoadministrarea. Efectele acelei administrări la fel fiind suportate de localnici și nu de cei veniți pentru alegeri.Pentru a combate asemenea influențe CEC în mandatele precedente stabilea restricții de doua săptămîni, între turul I și turul II, la procedura de înregistrare a domiciliului ori reședinței.

Nu se limita dreptul la vot. Se limita pe o perioada scurtă procedura de schimbare în Registrul de Stat al Alegătorilor a locului de vot al alegătorului. ” a scris fostul președinte CEC.

Iurie Ciocan s-a adresat cu un mesaj către Avocatul Poporului Ceslav Panico prin prisma faptului că sînt încălcate drepturile omului și anume dreptul de a alege.


”Vă rog să examinați prevederile art. 162, al.2 din Codul Electoral sub prisma încălcării drepturilor omului și anume dreptul de a alege. Cît nu-i tîrziu, mergeți la Curtea Constituțională și îndreptați ceea ce au stricat cei care nu vad decît ziua de azi”, a mai scris Ciocan.

19
3
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?