Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Flenchea: Trebuie să ne pregătim pentru reglementarea transnistreană, conflictul s-ar putea rezolva brusc

1 noi. 2023,, 09:00   Politică
3593 0

Acum este momentul cel mai potrivit pentru reglementarea transnistreană, dar trebuie să ne pregătim minuțios pentru acest lucru, iar conflictul de pe Nistru s-ar putea rezolva brusc, așa cum brusc a căzut Zidul Berlinului.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expertul în securitate Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

"În general, cel mai oportun moment nu exisă niciodată. Adică, pur și simplu acum avem o situație fără precedent. Un moment mai favorabil pentru soluționarea conflictului transnistrean ca acum nu a existat niciodată. Dar să aștepți un moment favorabil este o sarcină nefavorabilă. Trebuie să acționăm, trebuie să ne pregătim, trebuie să fim mereu pregătiți", a spus el.

Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în securitate, a dat exemplul proaspăt și foarte ilustrativ al Karabahului.

"Nu vorbim despre analogii în ceea ce privește modul de rezolvare a acestui conflict, dar priviți ce s-a întîmplat. Peste 24 de ore după ce, relativ vorbind, Stepanakert a capitulat, au depus armele și au spus că gata, terminăm luptele armate, oficialii de la Baku s-au întîlnit cu liderii comunității armene din Karabah, le-au pus pe masă planul și strategia de reintegrare, unde era scris care va fi viitorul Karabahului în cadrul Azerbaidjanului, ce drepturi și obligații are minoritatea armeană acolo etc. Adică Azerbaidjanul era gata, Baku era gata. În momentul în care s-a întîmplat acest lucru, cînd au restabilit cu forța, dar eu sînt împotriva forței în cazul nostru, în cazul țării noastre, dar cînd au restabilit integritatea țării lor, au știut exact ce vor face în continuare. De ce? Pentru că s-au pregătit. De aceea da, fără îndoială. Dar nu poți aștepta momentul oportun și apoi, cînd acesta va apărea, să te pierzi, pentru că nu știi ce să faci. Desigur, trebuie să fim întotdeauna gata", a subliniat Alexandru Flenchea.


El și-a exprimat convingerea că noi ne îndreptăm în direcția cea bună și că avem unele perspective de soluționare a conflictului transnistrean în urma unui lung proces de negocieri.

"El se va rezolva la un moment dat, pur și simplu, de la sine. Dar care a fost rezultatul referendumului privind unificarea Germaniei? Se pare că nu a existat un astfel de referendum. Corect, Germania pur și simplu a luat și s-a unit. Îmi amintesc imaginile de la televizor cu Zidul Berlinului distrus. Zidul Berlinului, care a fost construit să rezise secole la rînd, pur și simplu căzut. Cine ar fi putut prevedea asta? Nu a fost nici un referendum, dar s-a întîmplat. Acest lucru a fost inevitabil și iată că s-a întîmplat. Cînd era acest zid, oamenii pur și simplu "votau" cu picioarele, sărind peste acest zid, relativ vorbind, fugind din Germania de est în cea de vest, iar apoi, în noiembrie 1989, așa "au votat" milioane de oameni, pur și simplu demolînd zidul și atît", a spus fostul vicepremier pentru Reintegrare al Moldovei, expert în securitate.

6
3
0
3
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?