Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Diacov: ”Este important ca în viitorul Parlament să se regăsească un partid de centru-stînga”

6 feb. 12:00   Politică
2605 1

Pentru viitorul Republicii Moldova, este important ca în viitorul parlament să se regăsească un partid de centru - stînga.

Declarațiile au fost făcute de fostul lider la Partidului Democrat al Moldovei, Dumitru Diacov, în cadrul unui interviu TV.

”În condițiile Republicii Moldova, este foarte important ca să existe un centru politic așa cum a fost PDM situat pe centru-stînga, partid care în primul rînd ar împacă lumea, partid care nu este radical. Unora nu le place ideea asta, trebuie să fii ori de stînga radicală, ori pe dreapta radicală, în istoria Republicii Moldova stînga și dreapta au demonstrat că nu sînt capabile să lucreze împreună. La noi dacă cîștigă stînga sau dreapta țara se duce într-o direcție sau alta. Cît se poate ca noi să experimentăm? Iată de ce este important să fie cineva în centru care să poată să negocieze în așa fel ca Republicii Moldova să se miște în aceiași direcția. Integrarea europeană este o sarcină care acum se formulează pentru țara noastră, dar din anii 94 cînd Republicii Moldova, prima țară din spațiul CSI a aderat la Consiliul Europei, de atunci noi încet eram cu mulți pași înaintea Ucrainei și a Georgiei și a țărilor din spațiul ex-sovietic. După, de la comuniști în coase sau început mișcările cînd în colo, cînt în coace. Acum în condițiile în care avem o dreaptă care este la guvernare și o stîngă care nu este gata să coopereze unica sarcină este ca în viitorul Parlament să apară o forță politică de centru stînga. În primul rînd PDM a fost acel partid, acum el nu mai există, în al doilea rînd este faptul că noi în Republicii Moldova nu avem așa zișii socialiști sau democrați europeni. Socialiștii și democrații cu care eu am colaborat ani de zile mă întreabă cine din următorul parlament vor fi partenerii noștri și ei spun - da, dar ăsta nu are șanse să intre de unul singur, ăsta este abia la început faceți ceva ca în viitorul parlament să fie o forță unită. Și atunci este o temă foarte importantă care are ca scop ca în viitorul Parlament să existe un partid de centru-stînga, partenerul socialiștilor europeni care să asigure o guvernare liniștită”, a declarat Dumitru Diacov.

Totodată, acesta a menționat că deși în prezent nu face parte din nici un partid politic, totuși implicare sa în unificarea forțelor politice de pe eșichierul de centru - stînga este una destul de mare.

”Eu nu fac parte din nici un partid, din păcate din fostul PDM sau dus în vreo cinci partide. Acum, dacă se pune aceastăs arcină este absolut clar că ei ori trebuiesc aduși înapoi, ori trebuie stimulată crearea unei coaliții de centru - centru stînga unde acești oameni s-ar regăsi. Eu am organizat și o masă rotundă acum o săptămînă, a fost PDCM, MAN, Social democrații Europeni (PSDE) și separat să vorbești cu fiecare este bine, dar cînd să îi aduni împreună este destul de complicat. Cred că acum vom elabora o declarație care să fie acceptată de toată lumea, care sînt sarcinile acestui grup și vom vedea”, a mai spus Diacov.

2
1
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?