X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Deputații BCS contestă prevederile din noul Cod electoral, care prelungesc mandatul președintelui țării

6 dec. 2023,, 11:15   Politică
3278 0

Deputații BCS, Vlad Batrîncea și Adrian Lebedinschi au contestat la Curtea Constituțională prevederile noului Cod electoral. Este vorba de art. 135, care prevede posibilitatea prelungirii mandatului președintelui R. Moldova.

Potrivit prevederilor noului Codului electoral, alegerile pentru funcția de președinte al. R. Moldova se organizează în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte, adică demisia, decesul sau incapacitatea de a–și exercita atribuțiile. Data alegerilor se stabilește prin hotărîre a Parlamentului cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, transmite agora.

Anterior, prevederile Codului electoral din 1997 stipulau că alegerea noului șef de stat trebuie să aibă loc cu cel puțin 30 de zile și cu maximum 60 de zile înainte de expirarea mandatului actualului președinte.

Deputații socialiști susțin că în condițiile noilor prevederi, atribuțiile președintelui R. Moldova pot fi prelungite cu pînă la patru luni. Aceștia mai afirmă că potrivit Constituției, mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și poate fi prelungit prin lege organică doar în caz de război sau catastrofă, dar nu și prin stabilirea altor norme în Codul Electoral.

„În așa situație actuala majoritate parlamentară prelungește mandatul actualului președinte cu încă patru luni de zile”, declară Lebedinschi.


Mandatul președintelui nu poate fi prelungit în baza unor jocuri juridice periculoase”, a spus Vlad Batrîncea, adăugînd că „Curtea Constituțională trebuie să anuleze aceste modificări, noul președinte trebuie ales cel tîrziu în octombrie-noiembrie 2024 și să depună jurămîntul în decembrie. În caz contrar, este vorba despre o încercare de uzurpare a puterii prin extinderea ilegală a mandatului președintelui.”

Ultimele alegeri prezidențiale în R. Moldova au avut loc în noiembrie 2020. În urma turului doi din 15 noiembrie 2020, Maia Sandu, candidata PAS, l-a învins pe președintele în funcție, Igor Dodon, cu 57,72%. Mandatul președintelui R. Moldova este de patru ani și începe din momentul depunerii jurămîntului.

19
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?