X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce Plahotniuc s-a adresat acum la CEDO. Opinie

2 oct. 2023,, 09:56   Politică
3406 0

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru sancțiunile UE care i-au fost impuse și cere anularea acestora, deoarece mizează pe așa-numitul precedent privind ridicarea sancțiunilor în Marea Britanie împotriva omului de afaceri rus, Mihail Fridman.

O astfel de opinie a exprimat expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Moldovei, Alexandr Muravschi, vorbind în cadru emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md .
El a menționat că nu se știe care va fi rezultatul procesului intentat de Plahotniuc, dar cel mai probabil procesul a fost intentat acum pentru că s-a creat un precedent.

"Adevărul nu se află în Curtea Europeană, dar, după cum se știe, recent, au existat știri că un oligarh rus, în opinia mea, Friedman, a cîștigat un proces într-o instanță britanică, iar instanța britanică a considerat că impunerea de sancțiuni estevilegală. Iar sancțiunile au fost impuse în baza recomandărilor Comisiei Europene. El și alți doi oameni. Și, avînd în vedere că, în Marea Britanie în orice caz, multe lucruri sînt construite pe jurisprudență, atunci ar putea exista deja o coadă de alții. Cred că avocații lui Plahotniuc vor folosi această decizie a instanței Marii Britanii în privința lui Friedman și în procesul lor, ca să spunem așa, cu un motiv întemeiat, pentru că există o decizie", a spus Alexandr Muravschi.

"Îmi este greu să spun care va fi rezultatul și dacă Curtea Europeană va accepta această cerere spre examinare. Poate Domnul Stanislav Pavlovski, în calitate de fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din Moldova, poate spune mai multe, din punct de vedere juridic. Dar repet că deja s-a creat un precedent pentru Friedman", a spus expertul independent.

După cum s-a anunțat anterior, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții, precum și restituirea cheltuielilor de judecată. Cererea a fost înregistrată pe 9 august și publicată în Jurnalul Oficial al UE pe 25 septembrie 2023.


În sprijinul cererii, reclamantul oferă două motive. "Primul motiv îl constituie erorile evidente în aprecierea faptului că există o bază de fapt suficient de solidă pentru a concluziona că au fost îndeplinite criteriile de includere a reclamantului în lista prevăzută la articolul 1 din decizia atacată și la articolul 2 din decizia atacată.

Al doilea motiv este încălcarea drepturilor reclamantului în temeiul articolului 6 în combinație cu articolele 2 și 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum și articolele 47 și 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene", se arată în rezumatul publicat în Jurnalul Oficial al UE.

La 30 mai 2023, miniștrii de Externe ai UE au adoptat o decizie potrivit căreia Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika au fost sancționați pentru acțiuni de destabilizare a situației din Republica Moldova.

10
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?