Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fugarul Vladimir Plahotniuc a dat în judecată Consiliul UE

28 sep. 2023,, 11:56   Politică
3799 0

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, care la sfîrșitul lunii mai a fost sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene.

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții, dar și recuperarea cheltuielilor de judecată. Cauza a fost înregistrată pe 9 august, însă a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE pe 25 septembrie 2023.

Mai exact, Vladimir Plahotniuc solicită Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) anularea deciziei Consiliului UE din 30 mai privind măsuri restrictive în vederea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, notează Noi.md cu referie la ZDG.

Avocatul care îi reprezintă interesele lui Plahotniuc în această cauză este Jason Pobjoy, care are o expertiză deosebită în dreptul public și drepturile omului, dreptul comercial și dreptul internațional public”.

„În susținerea acțiunii, reclamantul invocă două motive:


Primul: erori vădite de apreciere atunci cînd a considerat că exista o bază factuală suficient de solidă pentru a constata îndeplinirea criteriilor de înscriere a reclamantului pe lista vizată de articolul 1 din decizia atacată și de articolul 2 din regulamentul atacat.

Al doilea: încălcarea drepturilor recunoscute reclamantului în temeiul articolului 6 coroborat cu articolele 2 și 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și al articolelor 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, se spune în rezumatul publicat în Jurnalul oficial al UE.

Pe 30 mai 2023, miniștrii de externe ai UE au adoptat o hotărîre prin care Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Chaika au fost sancționați pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, în baza noului regim de sancțiuni al UE.

Recent, vila din Elveția a lui Vladimir Plahotniuc a fost pusă sub sechestru, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.

Procuratura Anticorupție a comunicat la mijlocul lunii iulie despre trimiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvîrșirea infracțiunii de creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor.

3
4
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?