X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce foștii prim-miniștri ai Moldovei nu se înțeleg între ei

11 iul. 2023,, 03:15   Politică
5244 0

Aproape toți foștii prim-miniștri ai Republicii Moldova nu discută niciodată normal între ei, dar nici cu actualul șef al Guvernului.

Asupra acestui lucru a atrasa atenția politologul, analistul, directorul Institutului de diplomație, studii politice și probleme de securitate, expert în securitate, fost viceministru de Externe, Valerii Ostalep, în cadrul emisiunii "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

"Aceasta este cea mai înaltă funcție. Ei știu totul, în principiu, problemele, dar nu discută între ei. Dar de ce? Iar unii încă se ceartă mereu între ei. Care e problema? De ce se urăsc atît de mult?", se întreabă Valerii Ostalep.

Potrivit acestuia, există, desigur, un astfel de principiu că generalii care au pierdut lupta nu vorbesc între ei.

"Dar ei nu au o luptă comună. De acord, ar fi interesant și bine să trăim într-un stat în care prim-miniștrii, mai ales într-un moment atît de dificil, se întîlnesc constant. Ei sînt cei care au căpătat experiența necesară, ar putea propune ceva, să asculte, poate că nu s-a observat ceva sau altceva. Dar nu, fiecare nou prim-ministru vine și crede că știe cel mai bine ce să facă. Același lucru este valabil și pentru relațiile la nivelul foștilor miniștri. Ei , de asemenea, nu comunică între ei. Vă puteți imagina cum comunică șefii serviciilor speciale care au fost în ultimii 10 ani? Ei se urăsc unul pe altul. De ce? Doar aveți aceleași obiective, formal. Sau nu ar trebui să fie așa?", a subliniat politologul, analistul, expertul în securitate.


El și-a exprimat regretul că în organele de drept și în alte structuri de stat ale Moldovei nu există o continuitate statală, ceea ce complică dezvoltarea țării și asigurarea securității acesteia la nivelul corespunzător. Se pare că fiecare nou șef al instituției și fiecare nou guvern construiește ceva al său, pe care apoi succesorii lor îl distrug și construiesc din nou după bunul lor plac.

"De 30 de ani nu am avut nici o înțelegere clară a ceea ce exact construim. De exemplu, pentru ca toată lumea, la figurat vorbind, să știe cum ar trebui să arate această casă, cum arată modelul Poliției de frontieră sau al Ministerului Afacerilor Interne în general. În acești 30 de ani nu am putut niciodată conveni asupra faptului că această casă, de exemplu, va avea un etaj, va fi amplasată aici, va avea trei ferestre și acolo vor locui atîția oameni. Pentru ca toată lumea să înțeleagă cum arată, că acesta este planul nostru și îl vom construi în atîta timp, cu atîția bani. Așa va arăta această casă. Acesta este un exemplu elementar al ceea ce avem. Este normal ca să se schimbe conducătorii, dar nu ar trebui să existe ură între lideri. Este o sălbăticie și un lucru absolut anormal atunci cînd fiecare nou șef îl urăște pe cel precedent, distruge totul și construiește totul după placul său", a remarcat Valerii Ostalep.

43
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?