X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Crețu: Odată cu deschiderea negocierilor Republica Moldova va beneficia de fonduri de preaderare

22 sep. 2023,, 07:13   Politică
3014 1

La 3 octombrie Parlamentul European va analiza raportul de țară privind progresele Republicii Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene.

O spune europarlamentarul român, Corina Crețu, care și-a exprimat speranța că Republica Moldova va începe negocierile de aderare la sfîrșitul acestui an. Potrivit eurodeputatului, odată cu deschiderea negocierilor de aderare Republica Moldova va avea posibilitatea să obțină fonduri de preaderare, însă trebuie să fie pregătită cu proiecte concrete în acest sens, notează IPN.

Europarlamentarul român, Corina Crețu, spune că războiul din Ucraina a oferit Republicii Moldova șansa de a deveni țară candidată la aderare la doar trei luni de la depunerea cererii de aderare. Potrivit oficialului european, autoritățile de la Chișinău trebuie să depună eforturi pentru a îndeplini condiționalitățile Comisiei Europene, astfel încît în luna decembrie Consiliul European să agreeze începerea negocierilor de aderare.


„Aderarea unei țări la Uniunea Europeană a durat, în medie, un deceniu. În cazul României, a durat 12 ani. Noi am depus cerere de aderare în 1995 și am primit statut de țară candidată în 1997. Iată că în cazul Republicii Moldova această perioadă s-a comprimat la 3 luni. Mai sînt multe de făcut, dar totuși din 9 puncte, 3 puncte sînt realizate. Mai sînt lucruri de făcut, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției și transformarea legislației. Trebuie ca Parlamentul Republicii Moldova să se alinieze legislației europene. Totuși, munca intensă abia acum începe, pentru că se vor deschide negocierile”, a spus Corina Crețu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit eurodeputatului, Republica Moldova trebuie să pregătească proiecte concrete de modernizare și dezvoltare a țării care vor fi finanțate din fondurile de preaderare, imediat după deschiderea negocierilor de aderare.

„Pe 3 octombrie vom avea în Parlamentul European o dezbatere despre raportul de țară, acolo vor fi analizate reformele, progresele. Eu voi lua cuvîntul și voi spune că Republica Moldova este pregătită. Odată cu începerea negocierilor există mai multă muncă, dar Republica Moldova va avea dreptul și la fonduri de preaderare. De aceea, trebuie să se pregătească cu proiecte ca să absoarbă fiecare euro. Președintele Charles Michel chiar a făcut un apel către statele membre să fie pregătite să primească noi membri pînă în 2030. Acest lucru ne dă speranțe. Se vorbește acum despre un Fond special pentru Ucraina, e vorba de 50 de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei. Invit și Republica Moldova să trimită proiecte”, a mai spus europarlamentarul român.

Cele 9 recomandări ale Comisiei Europene oferite Republicii Moldova la obținerea statutului de țară candidată la aderare vizează reforma justiției, remedierea deficiențelor în legislația electorală, combaterea corupției, deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, implicarea societății civile în procesele decizionale, consolidarea capacității administrației publice, protecția drepturilor omului și combaterea violenței de gen.

4
0
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?