X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Consultări la Președinție privind referendumul: Ce au declarat Ceban, Donică și Gherman

9 feb. 09:57   Politică
2748 0

Reprezentanții partidelor politice din Republica Moldova au participat ieri la consultări privind organizarea referendumului care vizează aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În timp ce unii politicieni susțin desfășurarea Referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, alții afirmă că plebiscitul trebuie desfășurat în afara scrutinului. Unii lideri ai partidelor politice au refuzat să participe la întrunire, transmitea Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

Liderul Mișcării "Speranța Nadejda", Andrei Donică, a părăsit ședința, motivînd că referendumul ar trebui să fie desfășurat în altă zi decît alegerile prezidențiale.

„Era clar pentru mine că tot ce se face cu referendumul acesta este o combinație. Sunt sigur că vor cîștiga acest referendum. Doar cu o întrebare, fără alegeri prezidențiale, acest referendum nu merge. De aceea au făcut tot posibilul, au schimbat. Văd o sută de procente combinație făcut și foarte reușită. Ei cîștigă acest referendum”.

Liderul Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională”, actualul primar al Capitalei, Ion Ceban, a menționat că susține integrarea europeană, dar crede că acest referentul este un scop politic al guvernării pentru a atrage cît mai mult electorat.


„Există și o idee de combina anume din punct de vedere politic aceste lucruri. S-a menționat că marea majoritate a statelor europene au desfășurat aceste referendumuri exact după procedura de negociere. Au fost și niște sugestii în acest sens, doar că din cîte înțeleg, această decizie a fost luată deja. Oamenii au întrebat ce se întîmplă dacă eventual un referendum de acest tip va fi un eșec. Și nu în ultimul rînd, ce fel de referendum este: este un referendum constituțional?”.

Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova este constituțional, a confirmat vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman, după întîlnirea de ieri cu președinta Maia Sandu. Ea a precizat că așteaptă decizia Curții Constituționale.

„Așteptăm opinia Curții Constituționale, dar, cu siguranță, acest referendum nu va obliga Parlamentul să aibă un vot cu majoritate constituțională”.

Precizăm că, în decembrie 2023, deputații PAS, la solicitarea președintei Maia Sandu au aprobat modificarea Codului Electoral, și au introdus în legislația națională prevederea potrivit căreia referendumul republican poate avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale.

Pe 30 ianuarie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională decizia Legislativului prin care s-a aprobat desfășurarea referendumului național în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Precizăm că, anterior, șefa statului Maia Sandu a avut asemenea consultări cu reprezentanți ai societății civile, organizații de tineret și jurnaliști.

2
0
0
1
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?