Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Calitatea democrației în R.Moldova, îmbunătățită - raport

30 noi. 2022,, 11:56   Politică
883 0

Indicele democrației din Ungaria și Polonia continuă să descrească, în timp ce Republica Moldova este văzută ca „un punct luminos” în Europa, potrivit unui nou raport publicat de Politico.

În timp ce corupția rămîne o provocare-cheie, Moldova se află acum printre primele 25% din țări la nivel global în domenii precum drepturile sociale și egalitatea sau integritatea mass-media, potrivit raportului, transmite replicamedia.md.

În general, totuși, democrațiile din întreaga lume sînt în retragere, în timp ce regimurile autoritare devin din ce în ce mai represive pe măsură ce o nouă criză economică globală începe, se arată în raportul Global State of Democracy publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA).

Raportul arată că, calitatea democratică stagnează pe scară largă, iar membrii Uniunii Europene - Ungaria și Polonia - sunt printre cei care suferă de „un tip de eroziune democratică acută și deliberată”, potrivit IDEA.

În același timp, regimurile autocratice devin din ce în ce mai totalitare, mai ales cînd vine vorba de alegeri curate sau de eficacitatea parlamentului.


Raportul spune că „în ultimii șase ani, numărul țărilor care se îndreaptă către autoritarism este mai mult decît dublu față de numărul care se îndreaptă către democrație”, adăugînd că „la sfîrșitul anului 2021, aproape o treime din cele 173 de țări evaluate de către International IDEA se confruntă cu scăderi în cel puțin un subatribut al democrației”.

Evoluția parametrilor-cheie care măsoară calitatea democrației în Moldova, conform Indicii Globali ai Starii Democrației ai IDEA International:

Descoperirile de la IDEA, o organizație interguvernamentală cu sediul la Stockholm, se bazează pe o analiză a 173 de țări și a tendințelor lor democratice.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?