Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

BCS se opune denunțării acordurilor din cadrul CSI

9 iul. 2023,, 14:00   Politică
2863 0

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor se opune categoric denunțării acordurilor din cadrul CSI, inclusiv de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI.

Acest lucru a fost declarat în cadrul briefingului de vineri de către președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, și președintele PCRM, Vladimir Voronin.

Vlad Batrîncea a atras atenția asupra faptului că majoritatea parlamentară PAS a decis vineri să denunțe acordurile din cadrul CSI „cu privire la cooperarea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen” și „cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente”.

Președintele fracțiunii a remarcat absurditatea și iresponsabilitatea acțiunilor guvernării de la Chișinău: „Nici PAS, nici Maia Sandu nu pot anula eventualele situații excepționale și calamități naturale. De ce se urmărește politizarea acțiunilor de preîntâmpinare și lichidare a consecințelor unor posibile calamități naturale? Acest lucru este absurd. Cui și ce încercăm să dovedim?”.

Vlad Batrîncea a subliniat că nu există recomandări din partea partenerilor europeni sau a organizațiilor internaționale de a renunța la o astfel de cooperare strict necesară. „Datorită poziției sale geografice, Moldova poate dezvolta parteneriate atât cu Estul, cât și cu Vestul. Iar politica externă a țării noastre ar trebui să fie echilibrată”, a spus conducătorul fracțiunii. Batrîncea a subliniat, de asemenea, că Republica Moldova ar trebui să lupte pentru toate piețele externe posibile unde ar putea fi realizată producția noastră.


În ceea ce privește Adunarea Interparlamentară a CSI –este o platformă internațională care promovează interesele țării noastre pe piața estică, „țara noastră poate câștiga milioane de dolari și euro din cooperarea în cadrul CSI”, a spus președintele fracțiunii BCS.

De asemenea, Vlad Batrîncea a amintit că sute de mii de cetățeni moldoveni lucrează în țările CSI și au nevoie de sprijin social și consular. Cu regret, nu au fost organizate consultări cu cetățenii, cu mediul de afaceri, „există doar o agendă politică PAS”.

Vicepreședintele Parlamentului a reiterat faptul că fracțiunea BCS categoric nu acceptă denunțarea acordurilor din cadrul CSI, deoarece acestea corespund intereselor naționale ale țării noastre. „Iar cei care văd situația doar prin prisma partidului ar trebui să plece și să răspundă pentru ceea ce au făcut”, a remarcat deputatul PSRM, subliniind că Republica Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate.

Vladimir Voronin a menționat că deciziile PAS de a se retrage din acordurile CSI și AIP sunt nejustificate și a subliniat că pentru Moldova este importantă nu atât componenta politică, cât cea economică și socială a acestor acorduri. „Trebuie să ne concentrăm nu pe politică, ci pe interesele noastre naționale”, a subliniat Vladimir Voronin.

38
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?