Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Austria, împotriva deschiderii negocierilor de aderare ale UE cu Republicii Moldova? Ce spune cancelarul Nehammer

12 dec. 2023,, 16:36   Politică
3501 2

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a dat de înțeles că Ucraina și Republica Moldova ar putea să primească un „nu” la summitul din 14-15 decembrie, în privința deschiderii negocierilor de aderare, transmite Serviciul de presă al Parlamentului austriac.

Austriacul menționat că nu ar trebui să existe un tratament preferențial din partea Consiliului pentru Ucraina, Moldova sau în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, care este, de asemenea, în prezent în negocieri de aderare. Nehammer a spus că, în general, Austria continuă să urmeze linia UE atunci cînd vine vorba de solidaritate cu Ucraina, dar fără a încălca neutralitatea, transmite TV8.

În ceea ce privește extinderea UE, cancelarul a explicat că din perspectivă austriacă aceasta reprezintă un „motor” pentru reforme în țările în cauză. Austria a sprijinit întotdeauna integrarea UE a statelor din Balcanii de Vest. Acum, în semn de solidaritate, ar trebui să li se ofere și Ucrainei și Republicii Moldova perspective de aderare, a raportat Nehammer și s-a exprimat cu insistență împotriva unei „proceduri accelerate” pentru cele două state.

În plus, sînt necesare și reforme interne ale UE dacă Uniunea dorește să fie „aptă” pentru extindere.

În general, însă, Nehammer și Schallenberg au fost de acord că este mai bine „să exportăm prosperitate și stabilitate decît să importam instabilitate, mai ales în imediata vecinătate”.


Summitul UE din 14-15 decembrie ar urma să decidă dacă încep sau nu negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

33
5
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?