Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Aderarea României la Schengen, discutată miercuri de Colegiul Comisarilor

16 noi. 2022,, 03:00   Politică
2258 0

Miercuri are loc la Bruxelles Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene, unde va fi discutate rapoartele despre România, Bulgaria și Croația și stadiul pregătirii celor trei țări pentru aderarea la spațiul Schengen. Potrivit surselor europene ale Digi24, recomandarea Comisiei Europene în privința aderării României la Schengen este una pozitivă, transmite digi24.ro.

Problema extinderii spațiului Schengen este promovată de actuala președinție a Consiliului UE, cea a Republicii Cehe, care dorește ca statele membre să adopte o decizie în acest sens în sesiunea de pe 8-9 decembrie, cînd se va reuni Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). Parlamentul olandez a adoptat pe 20 octombrie o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Asta, în ciuda faptului că pe 18 octombrie, Parlamentul European au votat masiv o rezoluție prin care se solicită aderarea României și Bulgariei la spațiului Schengen. Cotidianul suedez Dagens Niheter a scris la finalul săptămînii trecute că după ce Olanda a cerut „investigații suplimentare” despre statul de drept și corupția din România, și opoziția politică din Suedia s-ar opune acum aderării țării noastre la Schengen.

Conform propunerii, Suedia ar trebui să spună [DA] admiterii României, Bulgariei și Croației în cadrul cooperării. Numai că guvernul minoritar al lui Ulf Kristersson nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm pentru propunerea sa, avînd în vedere că atît social-democrații, cît și democrații suedezi se opun propunerii de extindere a spațiului Schengen. După cum spun surse politice și diplomatice europene, vom avea o imagine clară cu ceva timp înainte de Consiliul JAI și anume în primele zile din decembrie, cînd va avea loc Consiliul Reprezentanților Permanenți, COREPER, care reunește ambasadorii statelor membre și pregătește agenda Consiliului.

Practic, atunci se va conveni asupra textului politic. Decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie. Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, spune că este „îngrijorător că, în paralel, separat de România şi Bulgaria, există şi o propunere de rezoluţie privind Croaţia, ceea ce poate conduce la o aderare separată la spaţiul Schengen”. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sînt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?