X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Miros de copturi prin satele Moldovei. Sînt așteptați colindătorii

6 ian. 09:15   Nordul Moldovei
2155 0

Mirosul îmbietor de colăcei proaspeți scoși din cuptor s-a răspîndit pe ulițele satelor din nordul Moldovei. Dis-de-dimineață gospodinele s-au apucat de copt colaci și crăciunei pentru a avea cu ce primi colindătorii.

Tamara Burlacu din satul Sofia, raionul Drochia, spune că a moștenit secretul aluatului pufos de la bunica ei, iar colacii pe care îi coace sînt la fel ca cei din copilărie.

„Pînă a începe a frămînta pun să se înmoaie drojdia. Cînd ne pregătim de copt, trebuie să avem inimă bună și să fim veseli, deoarece și pîinea se primește gustoasă și bună. Facem crăciunei și îi punem la icoană, pe urmă facem colăcei”.

După ce a pregătit colacii și crăciuneii, gospodina spune că îi unge neapărat cu ou pentru ca aceștia să aibă o culoare mai frumoasă, notează Noi.md cu referire la tv.8.

Tradiția de a coace în ajun de Crăciun este transmisă din generație în generație, iar colindătorii mereu sînt întîmpinați cu dulciuri, fructe și copturi.


„De nașterea Domnului și vin colindătorii, noi așteptăm cu mare bucurie să vină copiii să ne colinde și ieșim să le dăm, colăcel, dulciuri, nuci”.

Crăciunelul este un colac împletit în forma cifrei opt neîncheiată. Tradițional primul crăciunel scos din cuptor se pune la icoană și se ține pînă la Sf. Gheorghe, iar după se scoate și se dă la animale pentru ca ele să fie sănătoase și mănoase anul împrejur.

Pentru mai multe informații despre cultura și tradițiile din Republica Moldova poate fi accesat site-ul moldovenii.md.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?