X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Boțan face bilanțul anului politic 2016

12 dec. 2016,, 17:24   Politică
2532 0

Foto: ipn.md

Lipsa de independență și integritate a instituțiilor statului este cel mai mare handicap al Republicii Moldova, consideră analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației ADEPT, citat de NOI.md.


Acest lucru s-a văzut cu precădere în anul curent, susține analistul. Potrivit lui, așa-zisele reforme efectuate de guvernare și care au luat prin surprindere cetățeanul nu au fost decît niște aranjamente convenabile puterii.

„În linii mari cetățeanul a avut de pierdut, s-a convins că în țara asta instituțiile nu sînt independente, dar au nevoie de un coordonator. Al doilea lucru pe care l-au văzut cetățenii este că ei pot fi luați prin surprindere. Guvernul, dacă a dorit, și-a asumat răspunderea pentru modificarea bugetului sau pentru punerea miliardului pe umerii cetățeanului, ca oamenii să nu se revolte. Da, guvernarea și-a salvat pielea, semnînd memorandumul cu FMI, care i-a spus ce trebuie să facă. Vedem că cetățenii au acum de plătit cu reforma sistemului de pensii, care a tot fost amînată”, a relatat Boțan astăzi, în cadrul unor dezbaterilor publice pe tema: „Republica Moldova la răscruce de ani politici”.

Totuși, cea mai mare „surpriză” pe care o pregătește guvernarea, susține Boțan, ține de reforma sistemului electoral, care, în opinia lui, va fi decisivă pentru rezultatele alegerilor parlamentare din 2018.

„De ce se face acest lucru? Pentru ca votul consolidat pentru noile partide de opoziție să fie dispersate în circumscripții, pentru că un media-holding controlează în totalitate nordul și sudul republicii. Ăsta e bilanțul anului 2016, pe care guvernarea îl consideră anul stabilității. Ce va fi mai departe, nimeni nu știe”, a adăugat Igor Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?