Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Vameșii au un nou cod de etică și conduită și solicită dublarea salariilor

17 noi. 2016,, 12:00   Societate
2697 1
Молдавские таможенники хотят удвоения зарплаты
Foto: noi.md

Angajații Serviciului Vamal se vor conduce de un nou cod de etică și conduită ajustat la standardele internaționale de integritate, care va putea fi aplicat cu ajutorul unui ghid metodic elaborat în acest sens.


Modificările operate au fost prezentate de către directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Noul cod defineşte principiile fundamentale de etică, normele obligatorii de conduită profesională şi disciplina de serviciu în organele vamale. Se presupune că implementarea acestuia va asigura prestarea unor servicii de calitate, bazate pe etică și integritate organizațională, precum și conștientizarea de către angajatul vamal a responsabilității îndeplinirii atribuțiilor și a respectării disciplinei de serviciu. Totodată, încălcarea prevederilor stipulate în respectivul document va atrage după sine aplicarea sancțiunilor de rigoare.

„Asigurarea integrității profesionale reprezintă un factor determinant pentru succesul reformei instituționale. Vama trebuie și va fi o instituție transparentă și eficientă, iar cei care doresc să se regăsească în noua structură vor trece printr-un filtru riguros și vor trebui să se manifeste în permanență prin profesionalism și integritate”, a precizat Vitalie Vrabie.

Totodată, este încă dificil de spus că Serviciul Vamal a cîștigat o victorie asupra corupției. Acum începe cea mai complicată perioadă: lupta practică. Pentru încălcarea Codului de etică vor fi aplicate pedepse aspre, vor fi efectuate investigații oficiale. Dar în cazul în care vor fi depășite limitele unui caz administrativ și vor fi constatate semne ale unui caz penal, va urma decizia comisiei de disciplină. Documentul a fost elaborat în cadrul reformei Serviciului Vamal, care, printre altele, prevede majorarea salariilor în sistem.

Vameșii solicită dublarea salariului, în funcție de performanță, la o rată de la 0,8 la 1,5.

De la 1 ianuarie va intra în vigoare și o nouă organigramă a Serviciului Vamal. Șapte birouri vamale vor fi reorganizate în trei subdiviziuni și vor fi reduse funcțiile administrative. Numărul de angajați va scădea pînă la circa 200, fapt ce va permite creșterea salariului. În dinamică numărul angajaților la vamă a scăzut: 2181 – în 1992, 1782 – în 2007 și 1520 – în prezent.
De la începutul anului veniturile vamale la bugetul de stat a depășit 14 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 10% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut.

Nu în zadar în antichitate se zicea că trebuie să iubești vameșii tot așa cum stimezi împăratul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?