X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Căprioarele blocate la frontieră au fost lăsate să intre în Moldova: Ucraina a eliberat alt certificat

23 apr. 18:30   Societate
3177 0

Cele zece căprioare din Ucraina care erau blocate la frontiera moldo-ucraineană, din cauza unor nereguli cu certificatul veterinar internațional, au fost lăsate să intre în Republica Moldova.

Autoritățile din cele două țări au discutat, iar ulterior partea ucraineană a eliberat documentul necesar, care a permis ca căprioarele să poată trece granița. Informația a fost confirmată pentru NM de fondatoarea fermei Domami Maria Dolghii, care a adus animalele în țară.

„Cu puțin timp în urmă ne-au lăsat să trecem (frontiera – n. r.). Reprezentanții celor două țări s-au sunat, Ucraina a eliberat alt certificat. Ne-au lăsat să trecem împreună cu căprioarele”, a declarat Maria Dolghii.

Precizăm că Maria Dolghii a relatat pe rețelele de socializare că, în seara de 22 aprilie, împreună cu 10 căprioare, a ajuns cu un microbuz la punctul de trecere a frontierei „Criva-Mămăliga”, pe sensul de intrare în Moldova, însă, animalele nu au fost lăsate să intre în țară.

Potrivit ei, au trecut cu succes vama ucraineană și de toate etapele vămii moldovenești, cu excepția ultimului post al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care a avut întrebări cu privire la certificatul veterinar internațional eliberat de Ucraina. Antreprenoarea a relatat că ANSA a solicitat un certificat de alt tip, care nu mai este eliberat în Ucraina.


În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) vine cu un comentariu, citează Noi.md

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System), menționează ANSA.

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina urmau să depună toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare înainte de a efectua procedura de import.

0
1
3
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?