X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Președinții curţilor constituţionale din 30 de țări s-au întrunit la Chișinău

29 sep. 2016,, 09:43   Societate
1797 0
В Кишиневе открылась VIII конференция ассоциации франкоязычных конституционных судов
Foto: protv.md

La Chişinău şi-a început lucrările cea de-a opta Conferinţă a şefilor de instituţii membre ale Asociaţiei Curţilor Constituţionale Francofone. La eveniment participă preşedinţi şi judecători ai Curţilor Constituţionale (CC) din 30 de ţări.


Potrivit Serviciului de presă al şefului statului, preşedintele Nicolae Timofti a amintit miercuri, la inaugurarea forumului, că "anume Curţii Constituţionale îi revine rolul de a garanta punerea în aplicare a prevederilor constituţionale".

"Constituţia trebuie să asigure stabilitatea şi dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, astfel încît, în pofida divergenţelor de partide, să nu se derapeze de la interesul şi obiectivele naţionale. În cazul ţării mele – dezvoltarea pe dimensiunea europeană", a subliniat el.

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că, în situaţii de incertitudine politică şi socială, CC a fost adesea factorul decisiv pentru menţinerea acţiunii politice şi legislative în limitele Constituţiei.

"Nu o dată Curtea s-a ridicat deasupra calculelor politicului, punînd capăt crizelor de divers format şi inspiraţie", a spus premierul.

În opinia preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, desfăşurarea reuniunii la Chişinău dovedeşte că Curtea Constituţională din R. Moldova este o instituţie ce corespunde celor mai înalte standarde internaţionale în materie de exercitare a jurisdicţiei constituţionale.

Preşedintele Asociaţiei Curţilor Constituţionale Francofone, Gilbert Kolly, a mulţumit gazdelor pentru invitaţie şi colaborare.

Republica Moldova face parte din Asociaţia Curţilor Constituţionale Francofone începînd cu anul fondării, 1997.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?