Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

De ce Guvernul creează structuri ce nu sînt prevăzute în legislație?

3 aug. 2016,, 19:00   Societate
4428 0

De ce Guvernul creează structuri ce nu sînt prevăzute în legislație?
Foto: noi.md

La propunerea Ministerului Afacerilor Interne Guvernul a aprobat crearea structurii interinstituționale – Centrul Național de coordonare integrată a acțiunilor de ordine publică. Conform afirmațiilor MAI, criză este situația sau riscul apariției unei situații în acre reglementările curente nu sînt suficiente pentru gestionare. Deci, o situație de criză extraordinară. Pentru gestionarea activității Centrului se va forma un Consiliu de decizie (un fel de stat major) în frunte cu ministrul MAI.


În componența Consiliului se propun 10 miniștri și adjuncții de la: SIS, CNA, Serviciul protecție și pază, Departamentul Instituțiilor Penitenciare și Centrul de Tehnologii Speciale. Și aceasta în pofida faptului că există Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, care prevede, inclusiv și asemenea situații de criză.

Ministerul afirmă, precum că crearea Centrului respectiv este conform cerințelor trasate în Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018 (Hotărîrea Guvernului nr.890/2016). De-facto în hotîrîrea respectivă se prevede crearea unui Centru Naţional pentru Managementul Integrat al Crizelor şi Acţiunilor de Ordine Publică. Iar recent a fost promovată și aprobată decizia de creare a Centrului Național de coordonare integrată a acțiunilor de ordine publică. Deci, urma să se adopte crearea unui Centru pentru management integrat al crizelor și acțiunilor de ordine politică, dar s-a creat un Centru de coordonare integrată a acțiunilor de ordine politică.

În locul unui Centru pentru management integrat (prin combinarea mai multor sisteme), care presupune un ansamblu (un set) de proceduri, procese și activități, care folosesc aceleași resurse umane, materiale, infrastructură, finanțe și informaționale pentru factorii de decizie, s-a adoptat crearea unui Centru doar de coordonare integrată.

Plus la aceasta, în conformitate cu Legea privind actele normative ale Guvernului (nr.317/2001) un act normativ (în cazul examinat hotărîrea respectivă a Guvernului) este (urmează a fi) actul juridic, emis de Guvern în temeiul normelor constituţionale şi legale. Legislația în vigoare nu presupune crearea unui asemenea centru. Aceasta este doar o inițiativă (intenție) a Guvernului (MAI), care nu are temei legal.

Deci, a fost creat un Centru, care nu este conform prevederilor Planului de acţiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018 și, principalul, nu este conform cerințelor pentru emiterea deciziilor Guvernului în conformitate cu Legea cu privire la actele normative a Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?