Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Pentru ce vine în Moldova Steinmeier?

22 iul. 2016,, 15:48   Politică
3209 0
Министр иностранных дел Германии обсудит в Молдoве вопросы приднестровского урегулирования
Fotо: rt.com

Săptămîna viitoare, la Chişinău soseşte într-o vizită de lucru ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.


Oficialul german va sosi marţi, 26 iulie, în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE.

Conform programului vizitei, ministrul va avea întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministrul, Pavel Filip, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, precum şi cu reprezentanţii participanţilor la formatul "5+2" pentru reglementarea conflictului transnistrean. Nu este exclus că Steinmeier se va întruni şi cu principalul negociator al Transnistriei, ministrul interimar al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev. Toate întrevederile vor avea loc la Oficiul de la Chişinău al Misiunii OSCE.

Andrian Candu a declarat la un briefing în marja şedinţei de vineri a Parlamentului că luni, 25 iulie, va avea loc şedinţa platformei parlamentare speciale pentru Transnistria cu participarea vicepremierului pentru Reintegrare din RM, Gheorghe Bălan.

"Se planifică discutarea unor subiecte abordate şi dezbătute atît în formatul "5+2" la Berlin, cît şi în cadrul conferinţei informale din Bavaria (de consolidare a măsurilor de încredere între părţile conflictului transnistrean - "I"), precum şi rezultatele obţinute dacă sînt", a declarat Candu.

Spicherul a menţionat că şedinţa va avea loc în contextul vizitei lui Frank-Walter Steinmeier.

Frank-Walter Steinmeier soseşte în Moldova pentru a impulsiona reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană, una dintre sarcinile principiale ale preşedinţiei Germaniei la OSCE în 2016. El intenţionează să propună desfăşurarea unei runde de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" în septembrie la Berlin.

Săptămîna aceasta au avut loc şi o serie de întrevederi ale reprezentanţilor formatului "5+2". Ei au însumat rezultatele reuniunii în format "5+2", desfăşurată la începutul lunii iunie la Berlin, precum şi cele ale conferinţei bavareze de săptămîna trecută. La Berlin a fost semnat un protocol din şapte puncte, a căror realizare trebuia să contribuie la reluarea negocierilor regulate în formatul "5+2", însă la conferinţa din Bavaria s-a constatat că din şapte puncte Chişinăul şi Tiraspolul au îndeplinit doar două. Nu s-a atins un acord privind reluarea negocierilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?