X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Poisic: Cu comisarul european nu s-au discutat principalele momente

24 oct. 2015,, 14:00   Economie
3926 1
Пойсик: С еврокомиссаром по торговле не поговорили о главном
Foto: noi.md
În cadrul întrevederilor Comisarului european pentru comerţ, Cecilia Maelstrom, cu înalţii oficiali ai Moldovei părţile nu au acordat atenţie celor trei momente importante în examinarea chestiunii privind exportul de mărfuri autohtone în Uniunea Europeană, consideră doctorul în economie, colaboratorului științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic, relatează NOI.md.

Potrivit expertului, în discursul Premier-ministrului, Valeriu Streleţ, privind creşterea considerabilă a exportului moldovenesc în Uniunea Europeană rostit în finalul întrevederii cu comisarul european pentru comerţ, Cecilia Maelstrom, nu s-a menţionat că această creştere a fost însoţită de un declin substanţial al exportului în alte ţări.

„Este primul şi foarte important moment tăinuit de părţi, a spus Poisic. Exportul a scăzut, în primul rînd, în Federaţia Rusă şi Turcia. În plus, Rusia ne-a lipsit de oricare preferinţe comerciale şi acum cooperarea noastră este reglementată de prevederile FMI. Potrivit acestor prevederi, mărfurile noastre sînt supuse unor taxe de 15-20 la sută din valoarea produselor livrate. Producătorii noştri agricoli suportă pierderi enorme, care va fi dificil de recuperat prin livrările în Uniunea Europeană, unde noi, cu regret, nu putem să concurăm cu producătorii locali”.

„Al doilea moment: părţile au declarat despre majorarea numărului locurilor de muncă în Moldova din momentul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a continuat economistul. Dar de-facto a avut loc micşorarea numărului locurilor de muncă de la 836 de mii, potrivit situaţiei în primele 9 luni ale anului 2014, la 800 de mii înregistrate în primele nouă luni ale anului curent. De ce pe hîrtie situaţia este mai optimistă decît în realitate? De ceea că datele privind creşterea numărului locurilor de muncă iau în considerare şi sectorul neformal din care fac parte angajaţii ce nu achită impozitele şi nu au angajamente în faţa statului. Ţinînd cont de aceste persoane numărul locurilor de muncă în ţară a sporit, dar bugetul nu a obţinut nici un beneficiu din acest lucru”.

„În sfîrşit, al treilea moment important, despre care nici nu s-a vorbit, vizează mărfurile exportate de noi în UE. 57 la sută din totalul exportului constituie reexportul, în care Moldova este doar intermediar. Mărfurile autohtone constituie doar o pătrime din exportul în Uniunea Europeană. Din aceasta 2/3 revin materiei prime (nuci, seminţe de floarea-soarelui etc.), iar încă 1/3 – celor patru produse agricole finite: vinului, uleiului de floarea-soarelui, sucului concentrat şi zahărului. Statistica denotă că exportul net s-a diminuat cu 6,6 la sută faţă de indicatorii înregistraţi pînă la semnarea Acordului de Asociere”.

„Despre care beneficii pentru Moldova se poate vorbi dacă în urma livrărilor de materie primă ieftină noi primim produse finite, cu care mărfurile autohtone concurează cu greu?! Am să mai citez încă o cifră: în ţările UE profitul obţinut de pe un hectar constituie 250 de euro, pe cînd la noi – 20 de euro. Acest decalaj dintre randamentul agriculturii în Moldova şi Uniunea Europeană ţine de faptul că Occidentul foloseşte tehnologii mai performante în complexul agroindustrial”, consideră Poisic.

Totodată expertul cheamă la dezvoltarea ulterioară a relaţiilor cu Uniunea Europeană, dar numai cu condiţia că va fi reluată cooperarea comercială intensă cu Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?