Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tulbure: Noile „stânga” şi „dreapta” trebuie să se unească împotriva oligarhilor

25 sep. 2015,, 14:30   Politică
7082 7

Тулбуре: Новые «левые» и «правые» должны объединить усилия в борьбе против олигархического режима
Foto: noi.md

Scopul numărul unu astăzi este doborârea regimului şi restabilirea democraţiei. Cine nu înţelege aceste lucru este sau nebun, sau ticălos. De această părere este fostul reprezentant al Moldovei în Consiliul Europei şi ONU, politologul Alexei Tulbure.

„Poţi scrie un articol mare de analiză despre tot ce se întâmplă astăzi cu protestele, dar poţi reda pe scurt, caracterizând tot ce se întâmplă. Pentru mine situaţia este simplă: există „stânga” nouă (PSRM şi Partidul Nostru), există cei care pretind asupra segmentului „de dreapta” aş eşichierului politic moldovenesc - Platforma DA (viitoarea „dreapta”) şi există regimul oligarhic, format din partidele care s-au discreditat totalmente, partide atât de „stânga”, cât şi de „dreapta”, scrie pe reţele de socializare Alexei Tulbure.

Fostul ambasador subliniază că „protestatarii, atât de stânga, cât şi de dreapta, au aceleaşi lozinci, aceleaşi scopuri în viitorul apropiat: demiterea regimului hoţesc, depolitizarea instituţiilor puterii, eliberarea statului de sub controlul oligarhilor, restabilirea (fie şi una slabă şi instabilă, dar totuşi) democraţiei în Moldova”.

„O logică elementară îmi spune că la această etapă, noile „stânga” şi „dreapta” trebuie, sunt obligate (dacă nu) să-şi consolideze eforturile (atunci cel puţin să nu-şi pună piedici reciproc) în protestul împotriva răului principal şi cel mai periculos – a actualei clici criminale (plahotniuci, filaţi şi alţii de la guvernare sunt greu de numit guvernanţi). Aceasta va fi, printre altele şi un indicator al faptului că cei care vin în schimb la putere nu sunt aventurieri în politică, ci oameni serioşi, capabili să-şi depăşească interesele de partid în faţa unui pericol de moarte pentru ţară”, menţionează sursa citată.

Potrivit lui Tulbure, „după restabilirea funcţionării normelor şi mecanismelor democratice, „stânga” şi „dreapta” intră, aşa cum se şi cuvine într-o democraţie funcţională, într-o competiţie corectă pentru putere. Alegerile libere îi evidenţiază pe cei care vor guverna ţara în viitorii 4 ani. Este elementar, nu?”.

„Astăzi însă, scopul primordial este doborârea regimului şi restabilirea democraţiei. Cine nu înţelege aceste lucru este sau nebun, sau ticălos”, constată Alexei Tulbure.

În ultimele luni, Moldova este cuprinsă de proteste antioligarhice, majoritatea dintre care au loc la Chişinău. În vara acestui an, protestatarii, în frunte cu fostul deputat, Grigore Petrenco au manifestat contra majorării tarifelor la resursele energetice şi împotriva actualului regimul oligarhic de la Chişinău, instalând corturi chiar în faţa casei oligarhului Vladimir Plahotniuc. Protestul a fost dispersat în mod violent. Iar protestatarii, care ulterior au ieşit la acţiuni împotriva regimului de guvernare în faţa Procuraturii Generale, au fost arestaţi pentru 30 de zile. Mulţi dintre ei, inclusiv liderul partidului de opoziţie „Blocul Roşu”, membrul de onoare al APCE, Grigore Petrenco, se află şi astăzi în arest.

Totodată, din 6 septembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, se desfăşoară proteste antiguvernamentale în regim non-stop, cu corturi, organizate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”.

Mai nou, acţiuni de protest permanente au anunţat şi PSRM cu Partidul Nostru. Activiştii şi simpatizanţii formaţiunilor au instalat deja zeci de corturi în faţa Parlamentului şi intenţionează să stea acolo „până la victorie”.

De remarcat că atât forţele care se declară „de stânga”, cât şi cele „de dreapta”, lansează reciproc acuzaţii în public şi nu-şi consolidează eforturile protestatare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?