Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova va fi intensificat controlul produselor nealimentare

24 sep. 2015,, 12:45   Economie
2640 0
В Молдове усилят контроль за непродовольственной продукцией
Foto: sharji.net
În Moldova va fi intensificat controlul produselor nealimentare pentru asigurarea corespunderii normelor europene de calitate și siguranță. Acest lucru este prevăzut de proiectul Legii privind supravegherea pieței, aprobat de Guvern, relatează NOI.md.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Economiei și prevede stabilirea unor cerinţe comune pentru toate organele abilitate cu funcţii de supraveghere a pieţei, precum și crearea unui mecanism de interacţiune și comunicare între ele. Proiectul de lege are drept scop crearea unui cadrul legal pentru supravegherea pieței conform standardelor europene, astfel ca produsele nealimentare introduse pe piață să corespundă normelor tehnice de conformitate și calitate.

Principalele elemente inovative ale proiectului de lege prevăd crearea unui sistem național de comunicare și notificare în domeniul supravegherii pieţei, includerea competenţelor organului vamal privind controlul produselor intrate pe teritoriul vamal al țării.

Documentul mai stabileşte cadrul legal privind colaborarea dintre autorităţile de supraveghere a pieţei şi organul vamal. Astfel, organul vamal va asigura controlul documentar privind conformitatea produselor, iar în cazul apariției unor dubii sau în lipsa documentaţiei necesare, organul vamal va putea suspenda pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare punerea produselor în liberă circulaţie. În această perioadă autoritatea de supraveghere a pieței urmează să investigheze situația și să emită o decizie.

Proiectul de Lege prevede o abordare sistemică a activităţii de supraveghere a pieţei prin elaborarea unui program general de supraveghere a pieţei sau a programelor sectoriale, în care se prevăd acţiunile de supraveghere a pieţei, evaluarea periodică a activităţilor de supraveghere a pieţei şi obligativitatea aplicării unor mecanisme adecvate de comunicare şi coordonare între organele de supraveghere a pieţei.

Proiectul de lege privind supravegherea pieței este bazat pe recomandările Parlamentului European de stabilire a cerinţelor de acreditare şi supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor și are drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul supravegherii pieței la cea europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?