X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

John Kerry efectuează o vizită istorică la Havana

14 aug. 2015,, 18:00   Externe
3425 0

Foto: agerpres.ro

Secretarul de Stat John Kerry efectuează vineri o vizită istorică în Cuba, consacrînd astfel reconcilierea între cele două ţări, în cursul căreia steagul Statelor Unite urmează să fie arborat la ambasada americană din Havana şi în care se va întîlni cu disidenţi, relatează AFP în pagina electronică.

Într-un gest cu o puternică încărcătură simbolică şi istorică, cei trei puşcaşi marini - Jim Tracy, F.W. Mike East şi Larry C. Morris - care au coborît în 1961 steagul de pe frontonul cancelariei îl vor ridica la loc, pecetluind astfel o nouă antantă între foştii inamici din timpul Războiului Rece.

Într-o înregistrare video difuzată joi de către Departamentul de Stat, cei trei foşti pucaşi îşi amintesc cu emoţie momentul trist în care au coborît şi apoi au pliat steagul înstelat, în urmă cu o jumătate de secol.

"Ei aşteaptă din 1961 să se întoarcă la Havana", declară, în această înregistrare video, însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite în Cuba Jeffrey DeLaurentis.

Cele două guverne şi-au întrerupt relaţiile în 1961, în urma Revoluţiei castriste, dar au din 1977 secţii de Interese care fac oficiul de ambasade.

Vizita lui Kerry - primul şef al diplomaţiei americane care pune piciorul pe teritoriul cubanez din 1945 încoace - urmează să dureze aproximativ zece ore, dar vizează să abordeze şi subiecte care deranjează - ca apărarea drepturilor omului şi problema disidenţilor politici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?