Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

OSCE consideră contraproductivă limitarea declaraţiilor în presă prin legislaţie

5 aug. 2015,, 10:40   Societate
3118 0
ОБСЕ: лимитировать высказывания в СМИ контрпродуктивно
Foto: ipn.md
Încercările de a limita unele declaraţii în presă printr-o legislaţie restrictivă sînt complicate şi deseori contraproductive. Asemenea opinie a exprimat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic, la finele analizei proiectelor de amendamente la Codul audiovizualului din Moldova.

În mesajul Misiunii OSCE, citat de agenţia "Infotag", se aminteşte că analiza juridică este prezentată la solicitarea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu scopul de a contribui la eforturile de perfecţionare a legislaţiei naţionale în domeniul mass-mediei.

În scrisoare Mijatovic a menţionat că "aceste proiecte de modificare conţin mai puţine alineate cu dublu sens decît cele precedente".

În raport au fost prezentate cîteva recomandări practice pentru ajustarea legislaţiei propuse la obligaţiunile din domeniul libertăţii presei în cadrul OSCE.

Reprezentantul OSCE a exprimat speranţa că amendamentele propuse la legislaţie vor fi examinate de Parlament pentru ca "reglementarea legislativă să nu aplice restricţii în plus asupra libertăţii de exprimare şi libera răspîndire a informaţiei".

Actuala notă acordată de reprezentantul OSCE amendamentelor la Codul audiovizualului este cu mult mai pozitivă decît cea precedentă. Data trecută, în aprilie, ea a declarat că modificările propuse pot leza libertatea de exprimare şi libertatea presei.

"În pofida îngrijorării întemeiate inclusiv de aspecte ale securităţii de stat, suveranităţii şi protecţiei drepturilor omului, unele modificări propuse sînt excesive şi nu corespund celor mai bune practici internaţionale. Aceste prevederi oferă posibilitate de a comite abuzuri şi pot conduce la autocenzura presei", a spus Mijatovic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?