X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Moldova riscă să rămînă „de izbeliște” într-un context internațional foarte dificil

23 iul. 2015,, 12:19   Politică
2678 2

Expert: Moldova riscă să rămînă „de izbeliște” într-un context internațional foarte dificil
Foto : europalibera.org

Abordarea partenerilor externi față de Republica Moldova este și va fi mult mai dură, din cauza abuzurilor din sistemul bancar și judiciar, care nu contenesc. De această părere este Nicu Popescu, analist la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene, de la Paris. În cadrul unui interviu acordat postului Radio Europa Liberă, expertul a vorbit despre cel mai prost scenariu în care s-ar putea pomeni Moldova, dacă nu vor fi adoptate măsurile care se impun, informează NOI.md.

Potrivit lui Nicu Popescu, stagnarea procesului de reforme în ultimul an a afectat serios noul ciclu de relații cu FMI, UE, SUA și Banca Mondială.

„Finanțatorii internaționali sînt foarte reticenți să dea bani statelor care nu au guverne stabile. Este absolut logic faptul că o înțelegere cu finanțatorii internaționali, dar și orice acord internațional se face anume cu o guvernare care reprezintă ceva, care reprezintă o majoritate în Parlament. Este evident că practic de un an guvernările din Moldova ba s-au aflat în campanie electorală, ba s-au aflat într-o situație de lipsă de majoritate parlamentară”, a explicat Popescu.

În opinia analistului, Republica Moldova a ajuns într-un an și ceva să stea sub semnul întrebării în privința solvabilității sale financiare, iar această situație a fost provocată de furtul miliardului și infectarea întregului sector bancar. În aceste condiții, viitorul imediat al țării atît sub aspect economic, dar și politic rămîne destul de incert, susține Popescu.

Întrebat dacă cazul Greciei poate fi comparat cu cel al Republicii Moldova, expertul a opinat că țara noastră se află într-o situație mult mai dificilă și nu poate beneficia necondiționat de ajutorul UE.

„Republica Moldova nu poate miza pe același tip de solidaritate pe care îl au statele membre ale UE între ele. Din această perspectivă, poziția Republicii Moldova este mai șubredă. Moldova, dacă nu își face temele de acasă, dacă continuă să tolereze sau să inițieze chiar tipuri de abuzuri care au dus la evaporarea și furtul unor sume enorme din sistemul bancar, implicit din bugetul de stat, toate aceste lucruri nu pot continua. Dacă ele vor continua, Moldova va rămîne practic de izbeliște într-un context internațional foarte dificil”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?