Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mark Tkaciuk: În jurul Moldovei și Transnistriei se tensionează situaţia

22 iun. 2015,, 15:40   Politică
10245 17
Ткачук: вокруг Молдовы и Приднестровья нагнетают ситуацию
Foto: moldnews.md
„Situaţia se tensionează în jurul Moldovei în general, nu doar a Transnistriei”, consideră fostul consilier al preşedintelui Moldovei, fostul ideolog al Partidului Comuniştilor Mark Tkaciuk, care, într-un interviu pentru "Комсомольская правда", a comentat recenta desemnare a lui Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odessa din Ucraina, informează agenția Infotag.

Tkaciuk a menţionat că este vorba despre administrarea directă a regiunii de către SUA, deoarece "autorităţile civice ale Odessei, pe fundalul unui posibil conflict, întotdeauna vor simpatiza Transnistria sau Moldova".

"Mii de relaţii unesc această regiune, mii de relaţii personale, de afaceri, de producere! Saakaşvili a fost numit pentru ca, în caz de conflict, să mobilizeze elitele într-un mod diferit", presupune Tkaciuk. Potrivit lui, există forţe care planifică unirea Moldovei cu România şi transmiterea Transnistriei Ucrainei, parte a cărei a fost pînă în 1940.

"Nu voi întreba pe nimeni. Pentru aceasta există un mecanism cunoscut tuturor. Astăzi, în Moldova peste 60% dintre alegători pledează pentru Uniunea Vamală. Unioniştii (susţinătorii unirii Moldovei cu România - N.A.) au procentele lor. În asemenea condiţii este foarte uşor de provocat un conflict. Şi dacă va fi provocat, atunci de oamenii îmbrăcaţi în uniforma militară rusă, deşi Rusia este interesată în asemenea conflict cel mai puţin", consideră Tkaciuk.

"Ce va face în acest caz Chişinăul oficial?" se întreabă el, amintind că în 2011 Moldova a semnat cu România un acord ce prevede că jandarmeria română poate participa la suprimarea oricăror conflicte civile de pe malurile Nistrului.

"Această provocare este necesară pentru ca guvernul moldovenesc să reuşească să ceară României, stat NATO, implicare externă. Nici Chişinăul, nici Tiraspolul nu doreşte să lupte. Unul cu celălalt la sigur! Transnistria deseori este numită prorusă, dar cetăţeni ai Federației Ruse în alte raioane ale Moldovei sînt chiar mai mulţi decît în Transnistria! Iar o treime din populaţia Transnistriei sînt moldoveni etnici. Tabloul este mult mai complicat decît pare. Esenţa este în altceva: în această parte a Europei se intenţionează crearea unui conflict regional, modificarea hărții politice în favoarea României şi lichidarea, în favoarea Ucrainei, a regiunii denumite Transnistria", a opinat expertul.

El consideră că conflictul poate fi prevenit.

"Transnistria şi societatea moldovenească, astăzi, pentru prima dată timp de mulţi ani, au în faţă o nouă agendă. Ei împreună îşi doresc un singur lucru – pace. Au o platformă ideologică de politică externă comună – integrarea euroasiatică şi Uniunea Vamală. Aceste valori sînt împărtăşite de majoritatea covîrşitoare de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de apartenenţa etnică. Astăzi şi societatea transnistreană, şi cea moldovenească au un inamic comun – actuala guvernare de la Chişinău, care nu este independentă. Transnistriei îi este străină politica Kievului, iar majorităţii moldovenilor – cea a Bucureştiului. Liderii politici care astăzi activează în Moldova trebuie să mobilizeze societatea pentru crearea unei mişcări pentru pace împotriva războiului, cu indicarea destinatarului care începe acest război", a menţionat Tkaciuk.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?