X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Experţi consideră că procedura de asigurare a răspunderii nu poate fi aplicată în privinţa proiectului bugetului de stat

9 apr. 2015,, 13:30   Economie
3384 2
Foto: nr2.ru
Experţi independenţi presupun că asumarea de către Guvernul Gaburici a răspunderii faţă de Parlament nu poate fi aplicată în privinţa pachetului de documente privind bugetul.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a relatat agenţiei "Infotag", că "Premierul nu este vinovat. Lui pur şi simplu nu i-a mers. Trebuie să înţelegem că există un document în baza căruia fost creată această majoritate minoritară, astfel organ de conducere al ţării este numit Consiliul Alianţei, condus de liderii PLDM şi PDM, care au luat decizia în cauză. Practica de asumare a răspunderii, reieşind din articolul 106 din Constituţie, poate fi aplicată în privinţa unor legi, dar la sigur nu se aplică în privinţa bugetului. Va duce oare acest pas la demiterea Cabinetului Gaburici?", s-a întrebat Boţan.

El este convins că şedinţa de astăzi este "momentul adevărului" pentru Mihai Ghimpu şi Vladimir Voronin, prin voturile cărora poate fi asigurată exprimarea moţiunii de cenzură Guvernului.

"În special aceasta vizează Partidul Comuniştilor, care a votat pentru acest Cabinet. Puţină răbdare şi societatea va afla, dacă face sau nu parte din alianţă...", a spus Boţan.

Vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, consideră că aplicarea procedurii de asumare a răspunderii Guvernului în condiţiile actuale ale economiei moldoveneşti este posibilă.

"Nu ştiu dacă este legal sau nu. Să decidă juriştii. Dar sînt categoric împotriva unor asemenea metode. Adoptarea pachetului de legi bugetare fără discutarea minuţioasă şi aprofundată cu părţile interesate şi implicate, cum ar fi mediul de afaceri, sindicatele, patronatele, organele publice locale, Parlamentul este inadmisibilă. Chiar pe fundalul situaţiei economice dificile, cînd partenerii de dezvoltare pentru prima dată prognozează pentru Moldova o descreştere de 2% a PIB-ului în 2015", a spus experta.

În opinia ei, adoptarea legii bugetului de către Guvern confirmă ideea că Moldova a devenit ţară fără stat, adică teritoriu condus de un grup de persoane ce au ajuns la putere şi decid "totul pentru toţi".

Juristul Pavel Midrigan a declarat că această variantă de adoptare a legii privind bugetul de stat "demonstrează că ţara este într-o situaţie deplorabilă".

"Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova vom avea buget adoptat prin asumarea răspunderii. Aceasta arată nivelul de degradare a politicienilor moldoveni şi situaţia deplorabilă a lucrurilor din ţară", a menţionat Midrigan.

Expertul în economie, Viorel Gîrbu, consideră că "Guvernul este într-o situaţia dificilă şi riscantă, nu a avut altă ieşire, dar a ales o cale nu prea bună".

"Principalul argument al Guvernului este că nu avem timp să aşteptăm examinarea proiectului de lege privind bugetul în Parlament. Pe de altă parte, documentele elaborate la repezeală au fost criticate dur de societatea civilă, sindicate, patronate. Au numeroase neajunsuri, ceea ce va genera mai multe probleme pe viitor, chiar dacă Guvernul se va menţine", a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?