Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ce propuneri face John Kerry Europei?

11 noi. 2014,, 19:00   Externe
1700 0
Foto: ruvr.ru
Politologii europeni au fost nedumeriţi de articolul secretarului de stat american, John Kerry, publicat de ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, despre situaţia actuală din Europa şi modalităţile pentru reglementarea crizelor europene.

Articolul a fost consacrat căderii zidului Berlinului. În realitate, în articol a fost vorba mai mult despre Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei. În articolul „Un nou Război Rece?” scrie despre „comportamentul agresiv al Rusiei care este inacceptabil”, însă Vestul „trebuie să tindă către restabilirea relaţiilor constructive cu Rusia”. În cazul în care Rusia se va comporta cum trebuie. În caz contrar, sancţiunile se vor înăspri.

Articolul a fost publicat a doua zi după întâlnirea secretarului de stat american cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la summitul APEC de la Beijing din 10-11 noiembrie. După încheierea întâlnirii, Serghei Lavrov a declarat că deşi poziţiile Moscovei şi Washingtonului în privinţa Ucrainei diferă, acest lucru nu este un motiv de disperare. Trebuie să fie construite relaţii pe baza dialogului şi nu pe baza sancţiunilor şi ameninţărilor. „Dacă Washingtonul este interesat de ameliorarea situaţiei şi crearea condiţiilor pentru un dialog între Kiev şi liderii RPD şi RPL, acesta ar fi fost un pas în direcţia corectă. Lucrul principal este să nu fie tolerate ideile Kievului, printre altele, despre necesitatea revenirii la metodele de rezolvare în forţă a crizei”.

John Kerry a declarat, de asemenea, că prioritatea Washingtonului şi UE este menţinerea „ordinii mondiale de după război şi ordinii mondiale stabilite după căderea zidului Berlinului”. Însă între „ordinea mondială de după război” (după 1945) şi „ordinea mondială după căderea zidului Berlinului” (noiembrie 1989) este o diferenţă enormă. Echivalarea lor este foarte ciudată. Pentru menţinerea echilibrului ar fi trebuit să fie refăcută URSS şi, în acelaşi timp, să fie redusă componenţa NATO cu 12 ţări.

În esenţă, articolul lui John Kerry este un răspuns la temerile mediului de afaceri european din cauza sancţiunilor anti-ruse, care s-au prelungit. Însă răspunsul este destul de vag.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?