X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4012

Recomandări pentru justiţie

30 oct. 2014,, 10:05   Politică
9353 14
Foto: jurnal.md
Pentru a avea încredere în sistemul judiciar, oamenii trebuie să aibă încredere în magistrații care înfăptuiesc actul justiției. În țara nostră un asemenea sentiment de siguranță nu există, pentru că scandalurile de rezonanță cu judecători îmbogățiți din surse dubioase rămîn fără finalitate, iar magistrații corupți în loc să fie pedepsiți sînt protejați sau chiar promovați în funcții. Cetățenii statelor europene, care au pus temelia democrației în țările lor, nu vor agrea o astfel de situație, iar pentru a se integra în UE, Moldova va trebui să demonstreze că are o justiție demnă de încredere.

Magistraţi, analişti şi politicieni din Uniunea Europeană spun că în ţările lor activitatea judecătorilor este intens monitorizată de societate, iar îmbogăţirea din surse dubioase a acestora este dur condamnată de opinia publică, dar şi de lege. Experții străini sînt miraţi că în condiţiile unor salarii de cîteva mii de lei, judecătorii moldoveni reușesc să agonisească averi de milioane.

În procesul de apropiere de UE, justiția din Moldova trebuie să demonstreze că este demnă și de încrederea cetățenilor europeni.

Modul în care decurge reforma justiției în Republica Moldova este urmărit și peste ocean. Experți din statele Unite ale Americii afirmă că autoritățile trebuie să-i responsabilizeze pe judecători, inclusiv prin sancționarea magistraților corupți.

Potrivit raportului Competitivității Globale 2014-2015, realizat de World Economic Forum, Republica Moldova s-a clasat pe locul 141 printre 144 la capitolul independenţa justitiţiei. O situație mai proastă la acest capitol se atestă doar în Paraguay, Burundi şi Venezuela.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?