X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fostul vicepremier al moldovei a propus unica schemă reală pentru combaterea a corupției

13 oct. 2014,, 12:15   Societate
5891 5
Foto: mail.ru
„Consider că astăzi principalul obstacol pe calea combaterii corupţiei, cît de paradoxal n-ar părea, este înseşi democraţia şi principiile ei de bază”, a scris pe reţelele de socializare fostul vicepremierul Moldovei, Alexandru Muravschi, relatează NOI.md.

„Toţi demult au recunoscut că principala problemă a Moldovei este corupţia imensă. Şi toţi înţeleg că atît timp cît acest monstru nu va fi redus la mărimea unei căţele mici (spre regret, acest monstru nu poate fi lichidat total), noi nu vom avea nici o prosperare. Toţi vorbesc despre aceasta, şi cel mai tare funcţionarii corupţi, dar nimic nu se schimbă”, consideră Alexandru Muravschi.

În opinia lui, principalul obstacol în combaterea corupţiei este democraţia: „Într-adevăr, democraţia (şi Constituţia avînd la bază acest principiu) presupune că caracterul licit al dobîndirii se prezumă şi prezumpţia nevinovăţiei este un principiu superior. De aceea nimeni nu poate fi acuzat de corupţie pînă cînd nu va fi dovedită vina lui şi nimeni nu poate să-i reproşeze de unde el are palaturi de un milion de euro, avînd un salariu de cîteva sute de euro. Este un cerc vicios”.

Alexandru Muravschi propune o schemă unică, potrivit cărei combaterea corupţiei ar fi reală:

1. „Să se instituie pe cel puţin trei ani un moratoriu asupra prevederilor Constituţiei privind prezumpţia nevinovăţiei în ceea ce ţine de relaţiile de proprietate, precum şi principiul ce ţine de caracterul licit al dobîndirii.

2. Să se creeze un comitet pentru verificarea proprietăţii, avînd ca membri cei mai respectabili şi oneşti membri ai societăţii, testaţi anterior pentru corupţie.

3. În componenţa comitetului să fie incluşi 3-5 reprezentanţi ai ţărilor europene, ceea ce va asigura transparenţa internaţională a procesului

4. Reprezentanţii sistemului judiciar, ai procuraturii, organelor administraţiei publice, începînd cu viceminiştrii şi mai sus, precum şi deputaţii Parlamentului să fie obligaţi să prezinte declaraţiile de avere, informaţia despre proprietatea ce le aparţine lor şi rudelor lor apropiate, precum şi INFORMAŢIA PRIVIND SURSELE DE PROVENIENȚĂ A MIJLOACELOR PENTRU PROCURAREA BUNURILOR CE LE APARŢIN LOR ŞI RUDELOR LOR.

5. Să se adopte o hotărîre, potrivit cărei persoanele care refuză să fie verificate sau cele care n-au reuşit să-şi dovedească legalitatea surselor de provenienţă a mijloacelor să fie private de dreptul de a exercita anumite funcţii în sectorul public (după cum vedeţi eu nu sunt însetat de sînge, nu propun ca ei să fie închişi).

6. Trebuie de început cu reprezentanții sistemului judiciar şi cei ai procuraturi, pentru a curăţa aceste sectoare şi a le oferi posibilitatea să funcţioneze eficient.

7. Şi evident, imediat după iniţierea acestor acţiuni trebuie să se introducă o răspundere inevitabilă pentru noile cazuri de corupţie, aplicînd toate metodele de urmărire penală şi pedeapsă.

De sigur, toate aceste acţiuni nu sunt deloc democratice şi pot provoca critica din partea partenerilor noştri europeni. Însă noi trebuie să-i convingem că fără asemenea măsuri drastice toate discuţiile şi eforturile întreprinse pentru combaterea corupţiei, inclusiv de către ei, nu este decît o zguduire a aerului, adică ordinara DEMAGOGIE!!!”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?