Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Alexandru Balan: "Lupta împotriva corupției nu se potrivește cu activitatea SIS"

5 feb. 17:00   Economie
2400 0

Însuși procesul de combatere a corupției nu se potrivește cu activitatea Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, dar acesta cooperează activ cu alte organe de drept în această direcție, furnizînd informațiile suplimentare necesare Centrului Național Anticorupție.

Despre aceasta a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, ofițerul de contrainformații Alexandru Balan, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Așa a spus el, întrebat despre posibilitatea și eficiența utilizării mandatului SIS pentru combaterea corupției, în contextul declarațiilor recente ale președintelui Parlamentului, Igor Grosu, potrivit cărora partidul de guvernămînt din Republica Moldova analizează ideea utilizării de către SIS, pentru combaterea corupției, a unui instrument similar cu mandatul de securitate utilizat de serviciile speciale de contrainformații sau de protecție a securității statului, care presupune utilizarea unor mijloace și metode speciale de supraveghere și colectare a informațiilor.

Alexandru Balan a spus că pentru el, în calitate de fost colaborator al Serviciului de Informații și Securitate, însuși procesul și lupta împotriva corupției nu se combină cu activitatea SIS, deoarece în țară există Centrul Național Anticorupție, iar demult împuternicirile de combatere a corupției a fost retrase de la Serviciul de Informații și Securitate și transferată integral Centrului Național Anticorupție.
Acolo există departamente specializate, există specialiști la toate nivelurile care știu destul de bine cum să lupte împotriva corupției, în timp ce Serviciul de Informații și Securitate se ocupă de procese, de fenomene, adică, la scară largă, de riscuri și amenințări la adresa securității naționale ale fenomenului de corupție.

Fostul director adjunct al SSI a declarat că de lupta directă împotriva corupției ar trebui să se ocupe o astfel de instituție precum CNA.


Potrivit lui, cu cîțiva ani în urmă, cînd SIS era condus de fostul său director Alexandru Esaulenco, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, cu participarea șefilor tuturor organelor de drept, a ridicat problema combaterii corupției ca fenomen negativ care este prezent în țara noastră și afectează negativ dezvoltarea economiei și a țării în viitor, și a plasat o astfel de sarcină pe seama lui Alexandru Esaulenco.

Acesta din urmă a schimbat imediat unele tipuri de activitate în cadrul Serviciului de Informații și Securitate și a creat un departament de combatere a corupției în cadrul serviciului.

"Mi s-a părut foarte ciudat atunci, iar serviciul încă încearcă să facă față unui astfel de risc. Opinia mea personală este că acest risc nu corespunde cerințelor pentru serviciile speciale", a declarat Alexandru Balan.

El a subliniat că SIS oferă asistență Centrului Național Anticorupție, furnizează informații suplimentare, desfășoară activități suplimentare care le facilitează activitatea și efectuează unele operațiuni speciale comune.

Fostul director adjunct al SIS a declarat că între SIS și CNA, precum și cu alte structuri de forță, precum poliția, procuratura, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, cooperarea se desfășoară aproape zilnic. Există un proces activ de interacțiune, există protocoale de interacțiune între agenții.

Alexandru Balan a atras atenția asupra faptului că principalele direcții ale Serviciului de Informații și Securitate sînt: contrainformațiile, lupta împotriva terorismului, asigurarea secretului de stat în instituțiile de stat și non-statale etc.

3
2
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?