X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Slincenko: Presiunea asupra exportului transnistrean este însoțită de argumente neoneste și șantaj deschis

9 oct. 2014,, 15:25   Economie
3490 1
Foto:vspmr.org
„Partea transnistreană a luat act cu nedumerire de comentariul oferit portalului NOI.md de membra grupului de lucru pentru probleme economice din partea Moldovei Inga Ionesii cu privire la refuzul de a elibera certificate fitosanitare de model moldovenesc agenților economici din Transnistria”, a declarat pentru NOI.mdprim-viceministrul Dezvoltării Economice al autoproclamatei RMN, AlevtinaSlincenko.

„În comentariu, care contravine oricăror limite ale unui dialog constructiv și transparent, reprezentanta Ministerului Economiei al Moldovei afirmă că, în vara acestui an, Rosselhoznadzor ar fi solicitat Moldovei să nu mai elibereze documente fitosanitare. Această chestiune a fost discutată în cadrul întrevederii reprezentanților politici din 7 octombrie curent, la care au participat și specialiștii economici de profil. Partea moldovenească a făcut referire la scrisoarea șefului interimar al Rosselhoznadzorului A. Saurina, prin care a fost informată despre introducerea unor restricții temporare la importul producției supuse carantinei din Moldova în Rusia”, a menționat Slincenco.

Potrivit reprezentantului Tiraspolului, „în această scrisoare, de care dispune și partea transnistreană, nu a fost menționat niciodată despre «certificat» sau «document fitosanitar». Adică partea rusă nu pune problema dreptului Moldovei de a elibera certificate sanitare în cadrul legislației moldovenești, ci indică doar că producția respectivă nu poate fi livrată pe teritoriul Rusiei. Transnistria consideră că este vorba despre două lucruri diferite, care trebuie delimitate foarte clar”.

„Partea transnistreană consideră că agenții economici din regiune nu trebuie să devină ostatici ai problemelor care apar în relațiile comerciale dintre Rusia și Moldova”, a precizat AlevtinaSlincenko.

„Situația este complicată și de faptul că din anul 2006 Moldova de facto i-a impus pe agenții economici din Transnistria să obțină documente moldovenești, punînd tranzitarea mărfurilor prin Ucraina în dependență exclusivă de prezența acestor acte. Iar acum Moldova a încetat să mai elibereze documentele respective, încălcînd grosolan toate angajamentele asumate și orice limite de conlucrare pe plan economic. Partea moldovenească a creat practic asemenea condiții în care exportul producției agricole din Transnistria în Rusia, care și așa era restricționat, acum a devenit imposibil, chiar dacă calitatea înaltă a producției transnistrene a fost în repetate rînduri confirmată de experții ruși”, a menționat prim-viceministrul Dezvoltării Economice al Transnistriei.

La final, AlevtinaSlincenko a subliniat că „continuarea presiunii asupra exportului transnistrean de producție agricolă din partea Moldovei, care este însoțită de argumente neoneste și șantaj deschis, poate duce la pierderea încrederii și complica activitatea specialiștilor economici de profil, care și fără asta e dificilă”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?