Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Tranzacție misterioasă. Ilan Shor: Sarcina noastră este de a majora cota Băncii de Economii pe piața bancară din Moldova (VIDEO)

10 sep. 2014,, 17:30   Economie
6155 0
Foto: noi.md
„Tranzacția de procurare de către Banca de Economii a pachetului de 100% de acțiuni ale „Unibank” va permite extinderea instituției și va face din ea banca nr. 1 din Moldova”, a declarat pe 10 septembrie, președintele Consiliului BEM, Ilan Shor, transmite NOI.md.

Potrivit lui, „acționarii Băncii de Economii și-au pus sarcina de a extinde afacerile și de a majora cota de piață a BEM în sectorul bancar din R.Moldova. Una dintre aceste posibilități constituie procurarea acțiunilor altei instituții. Drept rezultat, balanța consolidată a grupului bancar după fuziune se va poziționa pe locul întîi în Moldova, iar activele bancare vor constitui circa 18 mild. lei”.

Ilan Shor afirmă că, în cazul în care tranzacția va avea loc, cota statului la Banca de Economii nu se va schimba, ea va rămîne la nivelul de 33,3%, ceea ce constituie pachetul de blocaj. Mai mult, în urma tranzacției planificate, pachetul de stat se va scumpi considerabil. Grupul bancar creat va deține cea mai mare rețea de filiale, cele mai bune tehnologii, produse bancare moderne și cea mai profesionistă echipă.

Președintele Consiliului BEM a menționat că „această tranzacție este pentru noi un proiect foarte serios”, ce va permite transformarea BEM în banca numărul unu din Moldova. Despre prețul tranzacției, potrivit lui, este prematur de vorbit, însă aceasta va fi efectuată din contul propriilor mijloace ale băncii. Acordul preliminar neoficial al acționarilor pentru această tranzacție a fost obținut.

Ilan Shor a declarat că nu este acționarul principal al „Unibank”. Unii experți consideră că oportunitatea acestei tranzacții este destul de dubioasă și că aici ar putea fi vorba de conflicte de interese – în cazul în care se va confirma informația că principalul acționar al „Unibank” este afiliat lui Ilan Shor.

În orice caz, în Consiliul de Administrație a băncii a fost aleasă Maria Guțuleac, ce ocupă funcția de secretar de presă al companiei lui Ilan Shor „Dufremol”, iar președintele „Unibank”, Viorel Melnic, potrivit surselor rusești și moldovenești, este angajatul, sau partenerul de afaceri al lui Ilan Shor.

Săptămîna aceasta, premierul Moldovei, Iurie Leancă a declarat că Guvernul ar putea bloca tranzacția, dacă Banca Națională a Moldovei va emite un aviz negativ.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?